Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin düzenlediği 6. TSPB Altın Boğa Ödül Töreni, İstanbul’da gerçekleştirildi. 6 kategoride yarışan kurumlar, toplam 34 Altın Boğa ödüllerinin sahibi oldu.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) sermaye piyasalarının gelişmesine ve bilinirliğinin artırılmasına katkıda bulunmak ve başarı hikâyelerini kamuoyunda görünür kılmak amacıyla başlattığı ve altı yıldır aralıksız devam ettiği TSPB Altın Boğa Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
“Sermaye piyasalarımızda memnuniyet verici gelişmeler yaşanıyor”
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin bu yıl altıncısını düzenlediği ‘6. TSPB Altın Boğa Ödülleri’ töreninde konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, sermaye piyasalarında son dönemde dikkat çekici gelişmeler yaşandığını söyledi. Konuşmasında; “Türkiye ekonomisinin geleceğini finanse edebilmemiz için, sermaye piyasalarımızı çok daha ileri seviyelere taşımamız gerekiyor” diyen Taşkesenlioğlu, “Yatırımcı sayısı, ürün çeşitliliği, halka arzlar ve işlem hacimleri gibi birçok alanda, tarihi rekorlara şahitlik ediyoruz. Hepimizin memnuniyetle takip ettiği bu gelişmelerden, hiç şüphesiz en çok faydayı, bugün ödül alan veya almayan tüm sermaye piyasası kurumları sağlamıştır. Düşük faiz ortamı ve pandeminin finansal davranışları etkilemesi gibi, sermaye piyasalarına olan bu ilgiyi tetikleyen unsurlar olmakla birlikte, gerek uzun yıllardır piyasanın düzenlenmesi ve denetlemesi konusunda attığımız adımlar, gerek sermaye piyasası kuruluşlarının kaydettikleri gelişim, bu başarıda önemli bir rol oynamıştır. Ancak tüm sektör oyuncularının, bu dönemin özel bir dönem olduğunun bilincinde olması gerekiyor” diye konuştu.
“Daha iyi sermaye piyasaları için hep birlikte çalışmalıyız”
Tüm sektör oyuncularının, bu dönemin özel bir dönem olduğunun bilincinde olması gerektiğinin altını çizen Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Türkiye, sermaye piyasaları açısından tarihi bir fırsat yakalamıştır. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek ve piyasamızı daima belirli bir seviyenin üzerinde tutmak adına, daha iyisi için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.
“Aracı kurum ve portföy yönetim şirketleri sektörün gelişimine büyük katkı sağladı”
Taşkesenlioğlu, 2021 yılı ilk altı ayında aracı kurumların toplam dönem kârlarının 3 milyar TL’ye ulaştığını ifade etti. Taşkesenlioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu rakamın, 2020 yılında 1.8 Milyar TL, 2019 yılında 890 Milyon TL, 2018 yılında ise 750 milyon TL olduğu düşünüldüğünde, 3 yıl içerisinde aracı kurumların kârlılıklarını 4 katına çıkardıkları görülmektedir. Benzer şekilde, 2018-2021 yılları arasında, portföy yönetim şirketlerinin ilk altı aylık toplam dönem kârları da 4.6 katına çıkarak 105 milyon TL’den 480 milyon TL’ye yükselmiştir.”
“Piyasa bozucu eylemleri ‘başlamadan bitirmek’ gibi bir anlayışa geçilmeli”
Aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerinin, sektörün bugüne kadarki gelişimine yaptıkları katkıların oldukça kıymetli olduğunu vurgulayan Taşkesenlioğlu, “Ancak, düzenleyici ve denetleyici bir gözle baktığımızda, daha ileri gidebilmemiz için aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerinin bazı konularda çok daha dikkatli olması gerektiği açıktır. Sektörün, zamanla en iyi uygulama örneklerine yakınsayacak adımları atacağından emin olmakla birlikte, üç hususa vurgu yapmak isterim. Bunların birincisi; 16 Kasım’daki Kongremizin açılışında da belirttiğim gibi, piyasa bozucu eylemleri “başlamadan bitirmek” gibi bir anlayışa geçmemiz gerekiyor. Bunun için de ilk olarak, aracı kurumların, çalıştıkları kişileri doğru seçmesi ve piyasayı bozabilecek işlemlere izin vermemesi gerekiyor. Özellikle SPK’nın tedbir aldığı veya piyasada bu şekilde bilinen kişiler ile çalışırken çok hassas davranılmasını bekliyoruz” dedi.
Halka arzlarda hazırlanan fiyat tespit raporlarına sıkı denetim
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu SPK olarak ikinci önemli konunun halka arzlarda hazırlanan fiyat tespit raporları olduğuna değindi. “Aracı kurumların bu raporlarda kullandıkları varsayımlara ve çarpan analizinde kullandıkları benzer şirket oranlarının altına imza attıklarını, her fırsatta kendilerine hatırlatıyoruz” diyen Taşkesenlioğlu şunları söyledi: “Özellikle bireysel yatırımcılar, aracı kurumlara güvenerek, bu varsayımlara itibar etmekte ve ortaya çıkan fiyatlardan halka arzlara rekor seviyede katılım göstermektedirler. Piyasamız için bir baz teşkil eden bu varsayımları ve benzer şirketleri yakından takip ediyoruz. Belirli aralıklarla yapacağımız kontrollerde, sapmalar görmemiz halinde, bu durumu, aracı kurumlar ile birlikte masaya yatıracağımızı tekrar hatırlatmak isterim.”
100 milyon TL’nin altındaki halka arzlarda borsada satış yöntemi zorunlu!
“Gündemimizdeki üçüncü konu ise halka arzlarda yapılan dağıtımlar ve portföy yönetim şirketlerinin halka arzlara katılımı hususudur” diye konuşan Taşkesenlioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Halka arzlara yoğun ilginin olduğu bu dönemde dağıtımların adil bir biçimde yapılmasını oldukça önemsiyoruz. Bu kapsamda geçen hafta aldığımız ilke karar ile 100 milyon TL’nin altındaki halka arzlarda borsada satış yöntemini zorunlu hale getirdik. Ancak, aracı kurumlar tarafından oransal dağıtım yapılırken de şeffaf bir yöntem kullanılmasını yakından takip ediyoruz. Ülkemizin, uzun vadeli sermaye birikimin, en önemli aracı olmasını beklediğimiz portföy yönetim şirketlerinin de, halka arzlar konusunda özel bir sorumluluğu bulunmaktadır. PYŞ’lerden, katılım gösterdikleri halka arzlar konusunda, kurumsal yatırımcı kimliklerine uygun, uzun vadeli bir yaklaşım sergilemelerini bekliyoruz. PYŞ’lerin yönetimi altındaki fonların devir hızları ne kadar düşerse, bu yaklaşımın bireysel yatırımcılara da yansıyacağını ve toplam elde tutma sürelerinin uzamasına katkı sağlayacağından eminiz.”
Korkmaz Ergun’dan SPK Başkanı’na özel teşekkür
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı’na özel teşekkürüyle konuşmasına başlayan Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “SPK Başkanımızla Borsa tarihinde bugüne kadar hiç olmadığı kadar üst seviyede bir sinerji yakaladık. Aramızda çok iyi bir iletişim var. Bu sinerjinin sermaye piyasaları üzerinde çok pozitif bir etkisi olduğunu görüyoruz” dedi.
“Hepimiz aynı gemideyiz”
Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun konuşmasında, “Hepimiz aynı gemideyiz. Kimimiz makinist dairesinde, kimimiz güvertede, kimimiz dümenin başında, kimimiz yelkenlinin üstünde, kimimiz de gözetleme kulesindeyiz. Hepimiz bir yükün ucundan tuttuk kaldırmaya çalışıyoruz ama bir tarafımız yükü kaldırır gibi yapar, diğer tarafa aşırı yük bindirirse sistemde arızalar çıkar” dedi. Geminin iki büyük yolcusu olduğunu vurgulayan Ergun, bunların şirketler ve yatırımcılar olduğunu söyledi.
Halka arzlarla ilgili herkesin bildiği basit bir kural olduğunu hatırlatan Ergun, “Bu kural; doğru şirketi doğru zamanda doğru fiyatla borsaya getirmektir. Bu süreçlerde de üç önemli filtre var; birincisi aracı kurumlar, ikincisi Borsa İstanbul, üçüncüsü de SPK. Aracı kurum inandığı, güvendiği bir şirket ile görüşmelerini tamamladıktan sonra halka arzı için Borsa’ya ve SPK’ya başvurur. Bu başvuru ile birlikte aslında aracı kurum itibarını da ortaya koyuyor. Biz Borsa İstanbul olarak, şirketin Borsa’da işlem görüp göremeyeceğine dair SPK’ya görüş bildiriyoruz. Üçüncü filtre olan SPK da şirketin halka arzına ilişkin nihai kararı veriyor. SPK bu yıl 49 halka arza izin verdi. Ancak bu süreçte birinci filtremiz olan aracı kurumlar ne kadar doğru çalışıyor? Bu anlamda hepimizin sorumlulukları var” diye konuştu.
“Halka arz ikliminin bozulmaması için aracı kurumlara büyük sorumluluk düşüyor”
“Sizler halka arz edilen şirket sayısını biliyorsunuz ama arka planda kaç şirketin reddedildiğini bilmiyorsunuz” diyen Ergun, şunları ifade etti: “Halka arzını reddettiğimiz şirketler için başvuru yapan aracı kurumlar bize yeni bir şirket için geldiklerinde, borsadaki şirketi inceleyen arkadaşlarıma bu şirketlere iki kere bakmalarını çünkü itibarımızı ortaya koyduğumuzu söylüyorum. Bizim aracı kurumlarımızdan ilk beklentimiz; Borsa’ya doğru şirketleri getirmeleri. İkinci beklentimiz ise doğru zamanda getirmeleri. Şirket halka açılmaya henüz hazır değilse hazır olduğunda gelmesini sağlayın. Şirket hazır olsa bile, sektör ve halka arz büyüklüğü açısından konjonktür uygun değilse yine uygun zamanı bekleyin. Üçüncü kuralımız da doğru fiyat. Doğru şirket, doğru zaman ve doğru fiyatı bir araya getirdiğinizde dosdoğru bir çizgi çıkıyor ve dolayısıyla iş de doğru oluyor. Devam eden olumlu halka arz ikliminin bozulmaması için birinci filtremiz olan aracı kurumlarımıza büyük bir sorumluluk düşüyor. Biz de Borsa İstanbul olarak bu konudaki hassasiyetin devam etmesini bekliyoruz.”
Ergun’dan yatırımcılara önemli tavsiyeler
“Bu geminin ikinci önemli yolcusu da yatırımcılarımızdır” diye konuşan Ergun, “SPK ve Borsa İstanbul olarak yatırımcılarımızı finansal okuryazarlıklarını artırmaları ve sosyal medyaya itibar etmemeleri konusunda sürekli uyarıyoruz. Çalıştıkları aracı kurumların yatırım danışmanlarını dinlemelerini, KAP açıklamalarını takip etmelerini ve aracı kurumlarının araştırma raporlarını okumalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Aracı kurumların ana pazar ve alt pazar şirketlerine yönelik araştırma raporlarının yok denecek kadar az olduğuna da dikkat çeken Ergun, “Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği geçtiğimiz yıl araştırma raporları için bir standart yayımladı. Yine birlikte çalıştığımız Halka Arzlar Etik İlkeleri vardı, bir yıldır henüz çıkmadı. Bizim sizden beklentimiz, bu iki yönetmeliğe de sahip çıkmanız. Gerek halka arzlarda gerekse de araştırma raporlarlarında hassasiyetinizin üst seviyede olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
İbrahim Öztop: Birlik olarak üyelerimizin başarılarını ödüllendirdik
Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi kapanışında gerçekleşen ‘6. TSPB Altın Boğa Ödülleri’ töreninde konuşan TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop, pandemi sürecinde, yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin büyük oranda arttığını ifade etti. Pay piyasalarında yıllardır 1 milyon civarında olan yatırımcı sayısının alternatif dağıtım kanallarının da güçlenmesiyle bugün yaklaşık 2,5 milyona eriştiğini söyleyen Öztop, “Yatırımcı ilgisinin yanı sıra şirketlerin sermaye piyasalarına gösterdiği ilgide de önemli oranda artış oldu. Üyelerimiz, yılbaşından bu yana 47 şirketin halka arzına ve 126 şirketin borçlanma aracı ihracına aracılık etti” diye konuştu.
500 milyar TL’lik portföy büyüklüğüne ulaşıldı
“Portföy yönetimi tarafında, yatırım fonları aracılığı ile 3,2 milyon yatırımcının 235 milyar TL’lik, bireysel emeklilik fonları aracılığıyla 12 milyona yakın vatandaşımızın 190 milyar TL’yi aşkın birikiminin yatırıma dönüşmesini sağladık” diyen Öztop sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda, doğrudan bireysel portföylerle birlikte, toplam yönetilen portföy büyüklüğü 500 milyar TL’ye yaklaştı. Birlik olarak yakaladığımız bu fırsatın kıymetinin farkındayız. Bu tarihi fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek ülkemizin orta vadeli kalkınma hedeflerine ulaşmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bizlerle bu yolda omuz omuza yürüyen ve 6. TSPB Altın Boğa Ödüllerine ilgi gösteren çok değerli üyelerimize de teşekkür ediyorum.”
“Ödül başvurularındaki artış memnuniyet vericidir”
Ödül töreninin bu amaçla geleneksel hale getirildiğine dikkat çeken Öztop, ödüllere ilişkin şu bilgileri verdi: “6. TSPB Altın Boğa Ödülleri’ iki ana başlıktan oluşuyor. Birincisi kantitatif, yani üyelerimizin verileri üzerinden hareketle çeşitli kategorilerde gerçekleştirdiğimiz ödüllerden oluşuyor. İkinci başlık ise özel ödül olarak tanımladığımız kalitatif, yani üyelerimizin toplumsal, sosyal sorumluluk adına gerçekleştirdiği projeler veya inovatif ürünleri üzerinden jüri üyelerimizin belirlemeleriyle oluşturduğumuz ödülleri kapsıyor.” Öztop, bu yıl TSPB Altın Boğa Ödüllerine 20 başvuru olduğunu belirterek “Bu ilgi memnuniyet vericidir” dedi.
6.TSPB Altın Boğa Ödülleri sahiplerini buldu
Bu yıl altıncısı yapılan sermaye piyasaları ödüllerinde 6 kategoride 34 ödül sahiplerini buldu. 6. TSPB Altın Boğa Ödülleri En Yaratıcı Sermaye Piyasası ödülü TEB Yatırım’ın Pay Senedine Dönüştürülebilir Tahvil İhracı oldu. Toplumsal Değer Projesi Ödülü ise İş Portföy’ün İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’na verildi.
ÖZEL ÖDÜLLER
- En Yaratıcı Sermaye Piyasası Projesi-2020- TEB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Pay Senedine Dönüştürülebilir Tahvil İhracı
- Toplumsal Değer Projesi Ödülü-2020- İŞ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. – İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu
ARACILIK KATEGORİSİ
- Borsa İstanbul Pay Piyasası İşlem Hacmi Lideri-2020- YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Borsa İstanbul Pay Piyasası Pazar Payı Artış Lideri-2020- VAKIF YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası İşlem Hacmi Lideri-2020- HSBC BANK A.Ş.
- Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası Pazar Payı Artış Lideri-2020- AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
- Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Piyasası – İşlem Hacmi Lideri-2020- TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
- Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Piyasası -Pazar Payı Artış Lideri-2020- TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
- Borsa İstanbul Vadeli İşlem Ve Opsiyon Piyasası İşlem Hacmi Lideri-2020- YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Borsa İstanbul Vadeli İşlem Ve Opsiyon Piyasası Pazar Payı Artış Lideri-2020- İNFO YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Kaldıraçlı İşlemler İşlem Hacmi Lideri-2020- AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Kaldıraçlı İşlemler Pazar Payı Artış Lideri-2020- MEKSA YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
Kurumsal Finansman İşlemleri Kategorisi
- Pay İhracına Aracılık Lideri-2020- OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Özel Sektör Borçlanma Aracı İhracına Aracılık Lideri-2020- İŞ YATIRIM MENKUL KIYMETLER A.Ş.
- Kira Sertifikası İhracına Aracılık Lideri-2020- ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Satın Alma Ve Birleşme İşlemleri Lideri-2020- ÜNLÜ MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Finansman Sağlanmasına Aracılık İşlemleri Lideri-2020- ICBC TURKEY YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
Portföy Yönetim Kategorisi
- Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri-2020- İŞ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Yatırım Fonları Pazar Payı Artış Lideri-2020- AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Emeklilik Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri-2020- ZİRAAT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Emeklilik Yatırım Fonları Pazar Payı Artış Lideri-2020- ZİRAAT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Bireysel Portföy Yönetimi Büyüklüğü Lideri-2020- ZİRAAT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Bireysel Portföy Yönetimi Pazar Payı Artış Lideri-2020- AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Yatırım Fonları Getiri Lideri-2020- TACİRLER PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. – Portföy Değişken Fon
- Emeklilik Yatırım Fonları Getiri Lideri-2020- QİNVEST PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
Katılım Emeklilik Ve Hayat A.Ş. Katılım Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu
Saklama Kategorisi
- Yerli Yatırımcı Saklama Bakiyesi Lideri-2020- ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Yabancı Yatırımcı Saklama Bakiyesi Lideri-2020- QNB FİNANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Saklama Faaliyeti Pazar Payı Artış Lideri-2020 – HSBC BANK A.Ş.
Yatırım Ortaklığı Kategorisi
- MKYO Piyasa Değeri Lideri-2020- İŞ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.
- MKYO Net Aktif Değeri Artış Lideri-2020- ATLAS YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.
- GYO Piyasa Değeri Lideri-2020- EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.
- GYO Gayrimenkul Yatırımı Artış Lideri-2020- EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.
- GSYO Piyasa Değeri Lideri-2020- GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.
- GSYO Girişim Sermayesi Yatırımı Artış Lideri-2020- VERUSATÜRK GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.