Klavye, bilgisayarların temel giriş birimlerinden birisidir. Hemen hemen her bilgisayar için olmazsa olmaz donanımlarından biridir. Temelde belirli sembollerden, harflerden ve rakamlardan oluşan klavye, farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan donanımlar arasında yer almaktadır. Bu yazımızda, klavye nedir, klavye çeşitleri nelerdir, klavyenin kullanım amacı gibi bir çok sorunun cevabını da bulmuş olacaksınız.
Klavye Nedir?
Klavye ya da İngilizce adıyla keyboard, birçok tuşun bir arada yer aldığı ve bilgisayara komut vermek için kullanılan harici donanımlardan birisidir. Bilgisayarın giriş birimleri arasında fare (mouse) ile birlikte bulunması elzemdir. Üzerinde; harf, rakam, fonksiyon tuşları olmak üzere farklı amaçlarla kullanılan değişik sayıda bir çok tuş bulunmaktadır. Her bir tuş, üzerine basıldığı taktirde bilgisayarın GPU’su tarafından işlenerek gerekli komutu bilgisayarımızda uygulamaktadır. Tuşlara farklı rakamlar atanabildiği gibi farklı klavye çeşitleri de bulunmaktadır.
Klavye Çeşitleri Nelerdir?
Temelde 2 çeşit klavye türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi F klavye ve birçoğumuzun bildiği gibi Q klavyedir. Bu klavyeleri birbirinden ayıran en temel özellik, klavye üzerindeki tuş dizilimlerinin farklı olmasıdır.
Q Klavye Nedir?
Q klavyede harflerden Q harfi, en sol üstte yer almaktadır. Bu nedenle QWERTY olarak da bilinmektedir. 1874 yılında Christopher Latham Sholes tarafından patenti alınmıştır. Bu klavye türü ilk olarak daktilolarda kullanılmıştır. İngilizce konuşulan ülkelerde daha yaygın olarak kullanılmıştır. Bunun nedeni ise, İngilizce dilindeki kelimelerin daha kolay yazılmasını sağlamaktır. Yani Q klavye ile İngilizce dilinde daha kolay ve hızlı bir şekilde komutlar girebilirsiniz. Çünkü tuş dizilimi bu dile göre ayarlanmıştır.
F Klavye Nedir?
F klavye ya da FGĞIOD ise Türkçe dili için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşidi olarak biliyoruz. Mucidi ise, bir daktilo öğretmeni İhsan Sıktı Yener’dir. İkinci Dünya Savaşından sonra Marshall yardımları sayesinde bu klavye türü geliştirilmeye başlanmıştır. Geliştirmeler tamamlanınca, 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmıştır. Ülkemizde yer alan birçok kurumda, F klavye kullanılması özendirilmektedir. Zira F klavye kullanarak Q klavyeye kıyasla Türkçe dilinde daha hızlı ve zahmetsiz yazmak mümkündür. Bu durum bilimsel olarak da kanıtlanmış olsa da, alışkanlıklarımızdan ve piyasadan dolayı hala genel olarak Q klavye kullanmaktayız. Karar verip F klavyeye geçtiğimizde ise harflerin yerini başlarda sıkça karıştırmaktayız.
Q Klavyeden F Klavyeye Geçiş
Özellikle de 10 parmak yazma konusunda bizlere önemli avantajlar sağlayan F klavye, sanıldığı kadar zor öğrenilen bir klavye çeşidi değildir. Sadece pratik yapmak ve sabırla denemek gerekmektedir. Bilgisayarlarınızın klavye ayarlarından Q klavyeden F klavyeye geçiş ise mümkündür. Farklı tuş takımlarına atanan farklı değerler sayesinde siz de klavye çeşitleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Böylece dilimize daha uygun tuş dizilimlerine sahip olan F klavye ile de yazı yazabilirsiniz.
Klavye Kullanım Amaçları ve Alanları
Klavye, sadece bilgisayarlarda kullanılan bir araç değildir. Çünkü ilk olarak daktilolarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Zamanla, geliştirilen bilgisayarlarda da kullanılmak üzere klavyeler yeniden düzenlenmiştir.
Klavyelerin kullanım amaçları ise çok çeşitlidir. İlk olarak yazı yazma amacıyla kullanılmaktadır. Diğer amaçları ise şöyle sıralanabilir:
- Bilgisayarı kilitlemek, kamerasını ve mikrofonunu açmak.
- Bilgisayarın parlaklık ayarını değiştirmek.
- Medya oynatmak ve ses ayarlarını değiştirmek.
- Enter tuşu sayesinde girdi komutları vermek
- Esc tuşu sayesinde programlardan ve uygulamalardan çıkış sağlamak.
Yukarıdaki amaçlar dışında çeşitli atamalarla da farklı tuşların farklı işlevlere sahip olmasını sağlayabiliriz.