Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, İstanbul Sanayi Odası (İSO), “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesine girme başarısını gösterdi. Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, halka arzın getirdiği enerjinin ardından ISO 500’de yer almanın hem Kervan Gıda hem de paydaşlar için büyük motivasyon olduğunu ifade etti.
85 ülkeye ihracat yapan yumuşak şeker üreticisi Kervan Gıda, İstanbul Sanayi Odası (İSO), “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesine 424.sıradan giriş yaptı. Kervan Gıda 2020 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın yayınladığı “2019 yılı Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 Kuruluşu” listesinde 2. sırada yer almıştı. Şirket bu yıl listede 78 sıra yükselerek ilk 500 sanayi şirketi arasında yerini aldı. Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar 2020 yılı performanslarının böyle bir sonucu getireceğinden emin olduklarını ifade ederek, beklentiye rağmen Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde yer almış olmanın tüm şirket çalışanları ve paydaşlar için büyük bir heyecan yarattığını ifade etti. Başar, bu motivasyonla 2021 yılının da stratejik hedeflerin tamamına ulaşıldığı bir yıl olmasını planladıklarını söyledi.
İlk 500’ü 2020 başarısı getirdi
Kervan Gıda’nın konsolide satış geliri 2020 yılında 1 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 47’lik bir büyümeye karşılık geldi. Şirketin aynı dönemde yaptığı ihracat dolar bazında 86 Milyon USD seviyelerinde gerçekleşti. Bu rakam toplam ciro içinde yüzde 59,7’lik bir pay oluşturdu. Küresel pazarda kendi kategorisinde ciro açısından sekizinci sırada yer alan Kervan Gıda’nın orta vadeli hedefi dünyanın ilk 5 yumuşak şeker üreticisi arasında yerini almak.
Halka arz yurtdışı yatırımlarını hızlandırdı
2020 yılı Aralık ayında halka arz sürecini yaklaşık 270 bin yatırımcının portföyüne girerek büyük bir başarı ile tamamlayan Kervan Gıda, halka arz gelirlerinin yüzde 55’inin global pazar yatırımlarına yönlendirilmesini hedefliyordu. Bu hedefleri kapsamında Polonya’nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’nın çoğunluk hissesini satın alan Kervan Gıda, bu satın alım ile 72 bin 300 ton olan yıllık üretim kapasitesini yaklaşık yüzde 52 oranında artırdı. Burhan Başar, bu hamlenin Avrupa’da üretim tesisi ile Avrupa Birliği vergi avantajlarından faydalanmak, gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, küresel seviyede marka bilinilirliğini arttırmak gibi avantajlar getirdiğine de değinerek, ZPC Otmuchów ve PWC Odra’nın üretim kapasitesi, dağıtım kanalları ve mevcut müşteri portföyü vasıtasıyla yumuşak şeker üretiminde ve satışında önemli bölgesel sinerjiler yakalamayı planladıklarını söyledi.
“Değer katan üretim modelimizi dünyaya yayacağız”
Burhan Başar Türkiye’nin ilk 500 sanayicisi arasında yer almanın üretim kapasitesi, ciro ya da ihracat rakamlarının ötesinde bir değeri olduğunu belirterek, insan yaşamına değer katan bir operasyon yürütmenin Kervan Gıda’nın öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. Başar, “Topluma fayda sağlayan bir anlayışla, insanların güvenle tüketebileceği ürünler sunan yenilikçi bir gıda firması olmak amacıyla her gün daha fazlası için çalışıyoruz. 2018’den beri yoğun faaliyette olan Ar-Ge Merkezi’miz, fonksiyonel, vegan, şekeri azaltılmış, prebiyotik, C vitaminli, multi vitaminli ürünler gibi birçok öncü çalışmayı yürütüyor” dedi.