Odeabank, COVID-19 pandemisinin başladığı günden bu yana dijital platform üzerinden sürdürdüğü Dış Ticaret Buluşmaları’na bir yenisini daha ekledi. Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında Kayserili iş insanları ile online platformda bir araya geldi. COVID-19 salgınının dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere etkileri ve 2021-2022 beklentileri tartışıldı. Toplantıda ABD 10 yıllık faizi, ihracat artış, enflasyon, bütçe rakamları ve para politikaları gibi veriler değerlendirildi.
TÜRKİYE’NİN genç ve dinamik bankası Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında Kayserili iş insanları ile bir araya geldi. Elliye aşkın firma yöneticisinin katılım gösterdiği toplantıda, yılın geri kalanı ve gelecek yıla dair küresel ekonomik beklentiler ve dış ticaret alanında yaşanacak gelişmeler konuşuldu. Toplantıda ayrıca COVID-19 salgınına karşı ülkelerin aşılama programında ulaştıkları seviyeler ve aşılama sonucunda oluşacak toplumsal bağışıklığın küresel ekonomiye etkisi de tartışıldı.
Seyar: “İhracatı desteklemeye devam ediyoruz”
Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, küresel ekonominin pandemi krizinin etkilerini geride bırakmaya çalıştığı 2021 yılının ikinci yarısında da Odeabank olarak sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Sanayi kimliği ve ihracat potansiyeli yüksek bir il olarak Kayseri’nin yurtdışına tekstil, demir-çelik gibi ürünleri ihraç ettiğini belirten Seyar, Türkiye’nin önemli ihracat merkezinde faaliyet gösteren dış ticaret firmaları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirtti. Seyar, şöyle devam etti: “Banka olarak dış ticareti büyüme kaydedeceğimiz önemli bir alan olarak görüyoruz. 2020’de başlayan ve kısa sürede hem ülkemizi hem dünyayı etkileyen COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilere önemli kolaylıklar sağladık. Odeabank olarak bu yıl da dış ticaret ve nakit yönetimi alanlarına öncelik vermeye devam edeceğiz. Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeyi sürdüreceğiz. Hedeflerimize ulaşmak ve özellikle yeni ihracat yapmaya başlayacak firmalarımıza destek olmak adına bu yılın başında Dış Ticaret ve Nakit Yönetimi Uzman hattımızı devreye aldık. Devreye aldığımız bu hizmetimizden şimdiye kadar birçok ihracatçımız yararlandı . Şubelerimizdeki dış ticaret uzmanlarımızın da desteği ile müşterilerimize memnun kalacakları bir dış ticaret hizmet deneyimi sunma konusunda iddialıyız . Diğer bir taraftan yurtiçi ve yurtdışı ticareti odağımıza koyduğumuz ve müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak önemli projeler hazırlığındayız . Dış ticaret işlemlerinde toplam ithalat ve ihracat hacmimizi 2021 yılının sonuna kadar 3 milyar dolar seviyesinin üzerine taşımayı hedefliyoruz
Altınsaç :“Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdü ”
Video konferansta Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, 2021 için küresel ve yerel beklentileri hakkında veriler eşliğinde konuştu. Covid-19 salgınını makroekonomi bağlamında değerlendiren Altınsaç, dünyada aşılama hızının bundan sonraki süreçte global ekonomide belirleyici olacağını belirtti. Altınsaç sunumunda şunları söyledi: “Yılın geri kalanında ekonomiyi etkileyecek önemli faktörler arasında FED’in varlık alımını azaltması, global enflasyondaki ve global büyümedeki gidişat olacaktır. Küresel çapta aşılamada hızın biraz düşmesine rağmen, olumlu gelişmeler devam ediyor. Türkiye aşılamada gelişmekte olan piyasaların önünde yer alıyor. Türkiye’de nüfusun %60’ı çift doz aşı olmuş durumda. Aşılama, turizm ve ihracatımızın olumlu gidişatı sonucu TL’nin performansında son üç aydır iyileşme gördük. Ancak bu durumun korunmasında enflasyon önem arz ediyor. Avrupa’da son dönemde gelen yönetici satın alma endeksi, büyümenin ivme kaybetmeye başladığını gösteriyor. Girmekte olduğumuz dördüncü çeyrekte, yılbaşından bu yana gördüğümüz güçlü ihracat performansının sürüp sürmeyeceği önemli. Öte yandan küresel ekonomide yaşanan canlanma ile artan talep ve pandemi kaynaklı yaşanan arz sorunları sonucu global gıda ve emtia fiyatlarında artış devam ediyor. FED yükselen enflasyonun geçici olacağını düşünüyor. Bir taraftan da aşılamanın hız kesmesi ve yeni gelen varyantlar FED’in para politikasını normalleştirmesini zorlaştırıyor. Bu da ABD 10 yıllık tahvillerinin yükselmesini şimdilik engelliyor. Ancak Meksika, Brezilya ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkeler artan enflasyon karşısında korunmak için faiz yükseltmeye ve parasal sıkılaştırmaya başladılar. Türkiye’nin de içinden geçtiği yüksek enflasyon döneminde, 23 Eylül TCMB toplantısındaki faiz kararı kısa vadede en önemli gündem maddesi.