Son Dakika
Ömür Akkor’un Anadolu mutfağı BTA iş birliğiyle İstanbul Havalimanı’nda

Ömür Akkor’un Anadolu mutfağı BTA iş birliğiyle İstanbul Havalimanı’nda

BTA’nın Anadolu mutfağının kültür mirasını günümüze taşıyan markası Tadında Anadolu, usta şef Ömür Akkor’la iş birliği yaptı. Akkor’un yüzlerce yıllık tarifleri aslına uygun bir şekilde sunduğu “The Oldest Cuisine in Anatolia”, İstanbul Havalimanı’nda bulunan Tadında Anadolu içinde açıldı. 

 

TAV Havalimanları iştiraki BTA, usta şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor’la İstanbul Havalimanı’nda bulunan Tadında Anadolu’da iş birliğine gitti. Akkor’un şefliğinde oluşturulan “Oldest Cuisine in Anatolia”, dış hatlar terminalinde hizmet veren Tadında Anadolu’nun içinde açıldı.

 

Anadolu’nun en eski ve en lezzetli yemeklerini Tadında Anadolu ziyaretçileriyle buluşturacak olan “The Oldest Cuisine in Anatolia” için düzenlenen basın toplantısına İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri İlker Haktankaçmaz, İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, Tum İçTur İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Dönmez, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkan Yardımcıları Franck Mereyde ve Serkan Kaptan ile BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, şef Ömür Akkor, basın mensupları ve havalimanında görev yapan kamu kurumu temsilcileriyle davetliler katıldı.

 

Tadında Anadolu, Türkiye’nin her bölgesinden 600’ün üzerinde tarifi, geleneksel yöntemlerle çalışan üreticilerden aldığı malzemelerle aslına uygun şekilde misafirlerine sunuyor.

 

BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur “BTA olarak bugün sekiz ülkede 17 havalimanında 200’den fazla noktada her gün on binlerce misafirimize hizmet veriyoruz. Bundan 10 yıl önce Anadolu’nun kültür mirasının korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına destek olmak amacıyla Tadında Anadolu markasını kurduk. 60’dan fazla şehirden, geleneksel yöntemlerle üretilen ürünleri ve aslına uygun tarifleri misafirlerimizle buluşturuyoruz. Tadında Anadolu, İstanbul, İzmir ve Ankara’da havalimanlarında yer alıyor. Ülkemizin gastronomi birikiminin tanıtıma katkı sunduğumuz inanıyoruz. Son 15 yılda sağlıklı ve temiz gıdaya yönelik bilinç güçlenirken, şeflerin, üreticilerin, gıda topluluklarının da çabalarıyla yerel ve geleneksel mutfaklar tüm dünyada önem kazanıyor. Mutfağın arkeolojiyle, antropolojiyle, tarihle ilgisini kurarak bir kâşif gibi çalışan Ömür Akkor, son dönemde Türkiye’den çıkan en önemli şeflerden biri. Değerlerimiz ve amaçlarımızın uyuşması bu iş birliğini beraberinde getirdi. İstanbul Havalimanı’nda mutfağımızı ve kültürümüzü çok daha güçlü bir şekilde tüm dünyaya tanıtacağımız için mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Şef Ömür Akkor “Yemek bu topraklarda bin yıllardır kültürün en önemli taşıyıcılarından biri. İnsanlık tarihinin başlangıcına giden bir coğrafyada yaşıyoruz ve her gün yeni bilgiler ediniyoruz. Bu zengin tarihe ve yemeklere ait herhangi bir tarifi unuttuğunuzda kültüre ait çok önemli bir nüansı da kaybediyorsunuz. Dolayısıyla ben yaklaşık 25 yıldır Türkiye’yi karış karış gezerek, kazı çalışmalarına katılarak, okuyarak, dinleyerek, yazarak ve yaparak Anadolu’nun hikâyesini anlatmaya çalışıyorum. BTA ile yaptığımız iş birliği sayesinde İstanbul Havalimanı’nda Anadolu’nun yemek kültürünü tüm dünyaya daha iyi tanıtmak için çalışacağız” dedi.

 

Havalimanında Anadolu lezzetleri 

 

Tadında Anadolu, İstanbul Havalimanı’nda dış hatlar gidişte pasaport kontrolü sonrasında 1700 metrekarelik alanda hizmet veriyor. Ocakbaşı, taş fırın, döner ve cağ kebabı, kahve ve geleneksel tatlıların yanı sıra mevsimsel olarak yenilenen ve her bölgeden aslına uygun yapılan tariflerden oluşan açık büfeyle misafirlerini karşılıyor. İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa iç hatlarda da bulunan Tadında Anadolu, ABD merkezli Daily Meal tarafından dünyanın en iyi 30 havalimanı restoranı arasında gösterildi.

 

Anadolu mutfağının arkeoloğu

 

Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olan Akkor, halen Anadolu Üniversitesi “Kültürel Miras ve Turizm” bölümüne devam ediyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi bölümünde “Anadolu Mutfak Tarihi”, “Osmanlı Mutfağı” ve “Türk Mutfağı” dersleri verdi. Bugüne kadar Anadolu ve Osmanlı mutfağını anlattığı 28 kitap yazdı. Kitapları 2012, 2015, 2016’da bu alanın tüm dünyada en önemli ödülü olan Gourmand Cookbook Ödülü’nü kazandı. Çok sayıda ülkede devlet başkanları ve davetlerde şef olarak görev yaptı. Anadolu’nun malzeme envanteri ve yemekleri için 25 yıldır Türkiye’yi ilçe ilçe gezerek 350 bin kilometre yol yaptı. Alacahöyük kazı evinde yedi yıl Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu ile beraber çalıştı. Son olarak Türkiye Gastronomi Atlası adlı kitabı Ketebe Yayınları’ndan çıktı. Bursa ve İstanbul’da yer alan Zennup 1844’ün kurucu ortaklarından ve mutfak şefi.

hakkında Çağrı Karip

Genel Haber Editörü.

Ayrıca Kontrol Et

İstanbul Havalimanı, Türkiye’yi Zafer Yolu’nda buluşturuyor

İstanbul Havalimanı, Türkiye’yi Zafer Yolu’nda buluşturuyor

İstanbul Havalimanı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda birlik ve beraberliğimizi en güçlü şekilde hissedebilmemiz için tüm …