Site icon Şirket Haber

BrainPark Kuluçka Merkezi’nden bir ilk daha!

BrainPark Kuluçka Merkezi’nden bir ilk daha!

Türkiye’nin ilk CE belgeli Transkraniyel Doğru Akım Uyarım (tDCS) cihazı BrainAtica üretildi

 

Uyku kalitesini ve dikkati artırıyor, bilişsel performansı geliştiriyor…

 

Teknoloji ve bilimi bir araya getirerek fikirleri ürüne dönüştürme hedefiyle çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi Brain Park Kuluçka Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi, son olarak Türkiye’nin ilk CE belgeli Transkraniyel Doğru Akım Uyarım (tDCS) cihazını üretti. BrainAtica isimli cihaz, sinirbilim teknolojilerini tek bir çatı altında topluyor. Hafızayı iyileştirmeyi sağlayan cihaz, beyin aktivitesini ölçerek ve modüle ederek sağlıklı bireylerin yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyor. Klinisyenlerin hastalar üzerinde önemli ve kalıcı terapötik sonuçlar elde etmesine yardımcı olan cihaz ile uyku kalitesi, kitap okurken ya da ders çalışırken dikkatinin arttırıması, sporcuların bilişsel performansının da geliştirilmesi hedefleniyor. 

 

Teknoloji ve bilimi bir araya getirerek fikirleri ürüne dönüştürme hedefiyle çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi BrainPark Kuluçka Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi şirketi, yeni bir cihaz üretti. Beyin alanında son yıllarda yapılan çalışmalar, sağlıklı beyin fonksiyonlarının işleyişi ile ilgili yeni bilgilere ulaşılmasını sağlarken; psikiyatrik ve nörolojik pek çok hastalığın nedenleri ve tedavilerine ilişkin yeni yöntemler de ortaya çıktı.

 

BrainPark Kuluçka Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi şirketinde geliştirilen BrainAtica isimli cihaz, Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı (tDCS), beynin belirli kısımlarını uyarmak için doğrudan elektrik akımlarını kullanan, invazif olmayan, ağrısız bir beyin uyarımı uygulaması olarak dikkat çekiyor.

 

Nörobilim ile mühendislik alanının birleşimi: BrainAtica

 

Nörobilim doktorası sahibi Doç. Dr. Cumhur Taş ile Bilgisayar Mühendisi Dr. Ihab Elaff‘ın iş birliği ile ortaya çıkan BrainAtica isimli cihazla disiplinler arası iş birliğinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Ülkemizde farklı disiplinlerin iş birliğinin artışının yüksek katma değerli ürünlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayacağına dair de güzel bir örnek oldu. Üretim aşamasında daha öncesinde su altı robotları üretimi alanında birçok çalışması bulunan Dr. Ihabb Elaff, cihazı Üsküdar Üniversitesi laboratuvarlarında üretmeyi başardı. Cihazın testlerini tamamlayan Dr. Cumhur Taş ile son güncellemeleri tamamlanan cihaz, 2021 yılı başında CE belgesi almaya hak kazanarak seri üretim aşamasına geldi.

 

BrainAtica, sinirbilim teknolojilerini tek bir çatı altında topluyor

 

BrainAtica, teknoloji ve bilimi, tıp ve ruh sağlığı alanı ile birleştirerek ve kanıta-dayalı olarak sınıfının en iyisini üretmeyi amaçlıyor.

 

BrainAtica, bir start-up oluşumu

 

Üsküdar Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ARGE Koordinatörü Doç. Dr. Cumhur Taş, BrainAtica’nın beyin ve bilgisayar teknolojilerini kullanarak fiziksel ve zihinsel iyi oluş hali ile rehabilitasyon amaçlı nöroterapi teknolojilerini üretmek için pazara açılan bir start-up oluşumu olduğunu söyledi. Doç. Dr. Cumhur Taş, cihazın beyin aktivitesini ölçerek ve modüle ederek hem sağlıklı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı, bunun yanı sıra klinisyenlerin ve hastaların önemli ve kalıcı terapötik sonuçlar elde etmelerine yardımcı olmasının hedeflendiğini söyledi.

 

Doç. Dr. Cumhur Taş, “BrainAtica cihaz teknolojileri yanında sağlık ve dinlence alanlarında yazılım ve uygulamalar tasarlayarak sağlıklı bireylerin, klinisyenlerin ve hastaların yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor. Prototipleme atölyesinde yer alan 3D baskı, CNC PCB baskı ve yazılım ile donanım üretim teknolojileri ile sektörün, akademisyenlerin ve dinlence sektörünün ihtiyaç duyabileceği kişiye ve kuruma özel cihaz veya yazılım üretme kapasitesine sahip, sektör ve akademi ile iş birliği içerisinde çalışmayı kendine ilke edinmiştir.” dedi.

 

Doç. Dr. Cumhur Taş: tDCS, hafızayı iyileştirmede de kullanılıyor

 

Doç. Dr. Cumhur Taş, Transkraniyal Doğru Akım Uyarımının (tDCS), beynin belirli kısımlarını uyarmak için doğrudan elektrik akımlarını kullanan, invazif olmayan, ağrısız bir beyin uyarımı uygulaması olduğunu belirterek “Nöronal aktiviteyi modüle eden başın üzerine yerleştirilmiş iki elektrottan sabit, düşük yoğunluklu bir akım geçirilir. tDCS ile iki tür stimülasyon vardır: Anodal ve katot stimülasyonu. Anot stimülasyonu nöronal aktiviteyi uyarmak için hareket ederken, katot stimülasyonu nöronal aktiviteyi inhibe eder veya azaltır. Saygın bilim otoriteleri tarafından yapılan birçok çalışmada tDCS’nin (Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı) hafızayı iyileştirebileceğini, yeni bilgileri daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabileceğini, problem çözme becerilerini geliştirebileceğini ve el-göz koordinasyonu yanıt sürelerini artırabileceğini gösteriyor.” dedi.

 

Doç. Dr. Cumhur Taş: “Sağlıklı bireyler de tDCS kullanabilir”

 

tDCS cihazının dünyada sadece sağlık alanında kullanılmadığını belirten Doç. Dr. Cumhur Taş, “CE belgesi alınan cihazın asıl kullanım alanları, uyku kalitesini arttırmak, bir kitap okurken ya da ders çalışırken dikkati arttırmak, sporcular için bilişsel performans geliştirmek gibi konulardır. BrainAtica cihazı, yapılan birçok çalışma ışığında sağlıklı bireylerin de güvenli bir şekilde kullanımına sunulmuştur.” dedi.

 

Dr. Öğretim Üyesi Ihab Elaff: “Üç boyutlu beyin prototipi de üretildi”

 

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve PARGE – Proje Geliştirme Direktörü Dr. Öğretim Üyesi Ihab Elaff ise BrainPark A.Ş. alt oluşumu olarak faaliyetlerine başlayan BrainAtica’nın, nöroteknoloji alanında Türkiye’nin ilk CE onaylı direk akım uyarım (tDCS) cihazını üretmeye başladığını söyledi. Dr. Öğretim Üyesi Ihab Elaff, “Ayrıca yine Türkiye’ de bir ilk olarak beyin manyetik rezonans görüntüleri ile elde edilen beyin görüntülerinden kişiye özel üç boyutlu beyin prototipini NPİSTANBUL Beyin Hastanesi akademisyenleri ile birlikte üreterek bu alanda öncü olduğunu ülkemizde göstermiştir. BrainAtica’nın bilimsel çalışmalarının arkasında Prof. Dr. Nevzat Tarhan kurucu rektörlüğünde davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye’nin ilk tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi ve değerli akademisyenleri yer almaktadır.” dedi.

 

Dr. Öğretim Üyesi Ihab Elaff: “Sırada çoklu uyarım cihazı projesi var”

 

Dr. Öğretim Üyesi Ihab Elaff, seri üretim aşamasında paralel olarak cihazın farklı uyarım protokolleri içeren ve cep telefonu ile de yönetilebilen farklı bir versiyonunu, TÜBİTAK 1005 proje desteği alarak sürdürmeyi düşündüklerini ifade etti. Dr. Öğretim Üyesi Ihab Elaff, yeni cihazın farklı uygulama elektrotları ve uygulama akım, frekans ayarlarında değişim olanakları sunarak hem fizik tedavi hem nöroloji hem de psikiyatri alanında kullanıma sunulacağını kaydetti.

 

BrainPark Kuluçka Merkezi

 

BrainPark Kuluçka Merkezi Altunizade’de Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke’de 1000 m2’lik alanda ön kuluçka/kuluçka hizmeti veriyor. BrainPark Kuluçka Merkezi Üsküdar Üniversitesi’nin ana AR-GE odakları Davranış Bilimleri ve Sağlık olmak üzere; Sinir Bilim, Dijital Sağlık, Yapay Zeka, Giyilebilir Teknolojiler, Siber Güvenlik, Adli Bilimler ve Kişiselleştirilmiş Tıp dikey alanlarında teknoloji tabanlı girişimlere odaklanıyor. Bu alanda yenilikçi iş fikirleri olan teknoloji tabanlı girişimler için merkezi konumu ile bir cazibe merkezidir.

Exit mobile version