Site icon Şirket Haber

Dondurma yöntemiyle meyve/sebzelerin besin değeri korunuyor

Dondurma yöntemiyle meyve/sebzelerin besin değeri korunuyor

Mevsiminde hasat, 4 mevsim tüketim

 

Dondurma yöntemiyle meyve/sebzelerin besin değeri korunuyor.

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek hem besin değeri hem de sürdürülebilirlik açısından önem taşıyor. Fakat doğası gereği hasat edilen meyve/sebzelerde besin değeri kaybı o andan itibaren başlıyor. Besin değerinin minimum düzeyde tutulması ise mümkün. Çözüm; pratikliğiyle de hayatımızı kolaylaştıran dondurulmuş gıdalarda.

Sağlıklı beslenme trendinin dünyada yükselmesi ile birlikte meyve ve sebzeye olan yönelim artarken, bu gıdaları besin değerini kaybetmeden tüketmek ise büyük önem taşıyor. Hayatın yoğun temposu içinde dört mevsim tazeliğini koruyan meyve ve sebze tüketmek için en doğru seçenekler arasında dondurulmuş olanları yer alıyor.

Dondurulmuş gıdalar, hayatı kolaylaştırıyor

Gıdaların besin değerlerini kaybetmeden tüketilmesinde ve sağlıklı bir şekilde saklanmasında en güvenilir yollardan birinin dondurma işlemi olduğunu söyleyen Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ“Hasat edilen meyve sebzelerin satış noktalarına, oradan da soframıza ulaşana kadar genellikle yedi gün civarında bir yolculuğu var. Bu yolculuğu sırasında da ürünler besin değerini kaybetmeye devam ediyor. Dondurulmuş gıdalar ise tesislerin hasat alanlarına yakın kurulması sayesinde, ürünlerin kısa sürede şoklanmasıyla üretiliyor. Uygulanan yüksek teknoloji de ürünlerin besin değerini kaybetmeden dondurulmasını sağlıyor. Besin değerini kaybetmemesi ve güvenilirliği ile tavsiye edilen dondurulmuş gıdalar, pratikliği ve raf ömrü boyunca besin değerini koruyarak derin dondurucuda saklanabilme özelliği ile de hayatı kolaylaştırıyor” diye konuştu. 

Evdeki “dondurma” yöntemlerinde besin değeri kaybı oluyor

Meyve sebze tüketiminin sağlıklı bir beslenmenin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Ebru Akdağ“Mevsiminde aldığımız meyve ve sebzeleri evimizde kendimiz de dondurarak saklayabiliriz. Bu iyi bir saklama yöntemi olmakla beraber, yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma işlemi sırasında da besin değeri kaybı olduğunu bilmemiz gerekir. En iyi dondurma işlemi, gıda endüstrisinde uygulanan ‘Tek Tek Hızlı Dondurma’ IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapılandır. Bu işlemde meyve ve sebzeler -40 derecede şoklanır ve ürünlerin merkez sıcaklığı 5 – 8 dakika gibi kısa bir sürede -18 dereceye düşer. Bu işlem sayesinde evde yapılanın aksine, hücre zarı çatlaması engellenir, hücre öz suyunda küçük buz kristalleri oluşur ve besin değeri kaybının önüne geçilir. Yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma esnasında ise meyve ve sebzelerin hücre zarı çatlayarak öz suyunun bir kısmının dışarı salınır ve ürünlerde az da olsa besin değeri kaybı gerçekleşir” diye konuştu.

Dondurulmuş gıdalara yönelim pandemide artış gösterdi

Pandemi döneminde gıda güvenliğinin öneminin daha çok anlaşıldığına dikkat çeken Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz pandemi dönemi bazı tüketim alışkanlıklarımızın da yeniden şekillenmesine neden oldu. Bir yandan fazla gıda stoklamaktan kaçınmamız gerekirken, öte yandan alışveriş sıklığını azaltacak şekilde evde gıda saklayabilmemiz gereken bir dönem yaşıyoruz. Alışveriş sıklığını azaltmaya yardımcı olacak ve besin değerini koruyacak şekilde daha uzun süre saklanabilecek gıdalar bu dönemde daha da ön plana çıktı. Dondurulmuş gıdalar da bu avantajlarıyla alışveriş listelerinde daha çok yer almaya başladı” dedi.

Exit mobile version