Site icon Şirket Haber

“EKREM BAŞKAN BİZİ KURTAR”

“EKREM BAŞKAN BİZİ KURTAR”

Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik’te yayınlanan “İnce Ayar” programında Gazeteci Özay Şendir bu hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan’ı konuk etti. Cihan, İstanbul’daki taksi sorunu başta olmak üzere ulaşımla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan, Radyo Trafik ve Youtube Trafik TV’de yayınlanan “İnce Ayar” programında Gazeteci Özay Şendir’in sorularını yanıtladı. Cihan, İstanbul’daki taksi sorunu başta olmak üzere elektrikli scooter’lar, toplu taşıma ve İstanbul ulaşımıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Taksi meselesinde en masum olan tarafın şoförler olduğunu aktaran Utku Cihan, şoförlerin Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “Bizi kurtar” diye seslendiğini söyledi.

17 BİN TAKSİNİN HEPSİNDE KAMERA OLACAK

İstanbul’daki taksi tartışmalarının ardından dün Belediye Meclisi’nden önemli kararlar geçti. Öncelikle bu konuyu değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan “Daha önce taksilere kamera takılmaya başlanmıştı ama biraz yavaş gitmişti. Şikayetler nedeniyle süreci hızlandırdık ve 15 bin rakamına ulaştık. Geriye kalan 2 bin 395 taksiyi daha tamamlayacağız ve bütün taksileri görüyor olacağız. Meclis bunu kolaylaştıracak yöntemleri onaylamış oldu.” dedi.

“UKOME’NİN YAPISI BİZİ GECİKTİRİYOR, İSTANBUL HALKI ZARAR GÖRÜYOR”

İstanbul’da taksi ihtiyacının 43 bin olduğuna yönelik İTÜ’nün bir raporu olduğunu hatırlatan Utku Cihan, belediyenin ilk etapta 6 bin taksiyle başlamak istediğini söyledi. Bunlardan bin tanesini minibüslerden ve taksi-dolmuşlardan dönüşüm yoluyla elde etmeyi hedeflediklerini anlatan Cihan, “Yeni UKOME yönetmeliğine göre 27 kişilik yönetimde 11 kişilik belediye kontenjanı nedeniyle alınacak kararlar sekteye uğruyor. Ulaşımla doğrudan ilgili olmayan kurumların UKOME’de karar alıcı tarafta olması bazı konularda bizi geciktiriyor. Sonuçta İstanbul halkı zarar görüyor. 750 minibüs ve 250 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi konusunu 7. kez getirdiğimizde UKOME’de kabul edildi. Biz o bir seneyi neden kaybettik?” açıklamasını yaptı.

ELEKTRİKLİ SCOOTER MESELESİ

Son ayların tartışmalı konularından biri olan elektrikli scooterlar da Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan’ın gündemindeydi. Cihan, bu araçların İstanbul’da ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren belediye olarak bir yönetmelik hazırladıklarını belirterek, “UKOME’de, ulusal mevzuat hazırlığı olduğu için bekleme kararı çıktı. Çok daha öncesinden adımlar atabilirdik. Mevzuat hazırlandıktan sonra biz de İstanbul’a özel düzenlemelerimizi yaptık. Şu anda kaç firma olacak, kaç scooter olacak hepsi belirlenmiş durumda. Firmalar lisanslama aşamasındalar. Sonrasında denetim yapıyor hale geleceğiz. Nerelerde, nasıl, kaç yaşındaki sürücülerin kullanabileceği, hangi teçhizatla kullanabileceği belirlendi. Lisanslama sonrasında denetimlerimize başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

“ŞOFÖRLER ‘BAŞKAN BİZİ KURTAR’ DİYOR”

Uluslararası taksi firmaları konusunda olduğu gibi scooter konusuna da taksi plakası sahiplerinin karşı çıktığını bildiren Cihan, “Şoförler bu işin diğer tarafında. Ekrem Başkan ile dolaşırken “Ekrem Başkan bizi kurtar” diyen taksi şoförleri oluyor. Biz 5 bin yeni plakayla bu sistemi değiştirmeye çalışıyoruz. Kimin ne söylediğinden daha çok bizim kendi çerçevemiz var. Önemli olan burada sokağı paylaşmak. Scooterlar da, bisikletler de, yürümek de bu aşamada değerlendirilmeli.” şeklinde konuştu.

“OTOMOBİLE ALTERNATİF ÜRETMELİYİZ” 

“İstanbul gibi şehirlerde otomobilin az kullanılmasını sağlamak gerekiyor.” diyen Ulaşım Dairesi Başkanı Cihan, “Özel araçları biraz şehrin dışına çıkartmak gerekiyor. Bunun için de şehir merkezine otomobilin alternatifini koymalıyız. Scooter ve bisikletler alternatif olabilir. Bisiklet ile ilgili bir projemiz var. İstanbul’da kısa vadeli 2-3 bin civarında İSPARK sistemine benzer paylaşımlı elektrikli bisiklet sistemi getirmeyi düşünüyoruz.” bilgisini verdi.

2029 YILINA KADAR 622 KİLOMETRELİK RAYLI SİSTEM HEDEFİ 

Utku Cihan, tarihi bir kent olan İstanbul’da ulaşımı planlamanın kolay olmadığına vurgu yaptı. Ulaşımı planlamadan her yere yoğun yapılaşma sağlamanın doğru olmadığının altını çizen Cihan, “Şu anda 10 tane raylı sistem projesine devam ediyoruz. 2029’a kadar 622 kilometrelik raylı sistem hedefimiz var. Kentin kuzey bölgesini tamamlayacak HIZRAY projemiz de sürüyor. Biz bu kararları verirken hissi kararlar vermiyoruz. 2011’den itibaren verilen tüm kararlar sayısal verilere dayanmıyor. Biz şu anda modelleri güncelleyip, kararları buna göre veriyoruz.” diye konuştu.

“KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK”

Deniz ulaşımını ucuzlatacaklarını, ulaşımda yüzde 3 buçuk payı olan deniz kullanımını 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Cihan, “Bizim kaybedecek zamanımız yok. İstanbul’un bir an önce raylı sistemlere ihtiyacı var. Ne kadar kaynak bulabilirsek şu anda raylı sistemlere yatırım yapıyoruz. Bir an önce projeleri tamamlayıp, daha da ilerletmemiz gerekiyor.” sözlerini sarf etti.

“KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN, İSTANBUL DAHA YAŞANABİLİR OLACAK”

“Belediyelerin trafik cezası kesme yetkisi yok. Kabahatlar Kanununa göre sadece 130 liralık ceza kesebiliyoruz. Dünyada birçok örnekte olduğu gibi belediyelerin ceza kesme yetkisi var. Bu sorunları sadece İstanbul’da yaşamıyoruz.” diyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan, sorunların çözümü ve gelecek adına umutlu konuştu:

“Ulaşımda kullanılan bütün unsurların bir çatı altında toplanması gerekiyor. Ulaşımla ilgili karar veren yapı çok dağınık. Kent içi ulaşımla ilgili maalesef bir mevzuatımız yok. Ancak bunların hiçbiri moralimizi bozmuyor. İstanbul’daki taksi sorununu çözeceğiz, ulaşımı daha sürdürülebilir hale getireceğiz. Bir takım engellemeler nedeniyle biraz yavaş gidebilir ama kimsenin şüphesi olmasın, İstanbul daha yaşanabilir bir kent olacak. Yapacak çok işimiz var, hepsini teker teker halledeceğiz.”

Exit mobile version