Site icon Şirket Haber

ILO Türkiye Ofisi ve SGK çalışanların sosyal güvenliğini desteklemeye devam ediyor

ILO Türkiye Ofisi ve SGK çalışanların sosyal güvenliğini desteklemeye devam ediyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işbirliğinde uygulanan Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı (KİGEP) ek 7 bin 500 çalışanın daha sosyal güvenliğe erişimini destekleyerek genişledi.

Son iki yıldan uzun sürede, toplam 9 bin 500’e yakın çalışan ve bin 277 işveren, COVID-19 küresel salgın dönemini de kapsayan süreçte KİGEP’ten faydalandı.

Türk işgücü piyasasındaki kayıt dışı istihdamla mücadeleye ve kayıtlı istihdamın desteklenmesine artan ihtiyaçtan yola çıkarak, SGK ile güçlenen işbirliği sonucunda, aralarında Suriyeli mülteciler ve uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin de bulunduğu ek 7 bin 500 çalışan daha programdan yararlanacak. 2022 sonuna kadar, yeni kayıtlı işlerin yaratılması ve mevcut olanların korunmasına katkıda bulunmak amacıyla, SGK vasıtasıyla toplam 112 milyon TL işletmelere aktarılmış olacak.

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, konuyla ilgili olarak “Bu sonuçlar, salt rakamların çok ötesinde bir şey; değerli ortağımız SGK ile birlikte çalışanların yaşamlarını iyileştirmek için gerçek ve somut destekler sağlıyoruz. Kayıtlı istihdamın desteklenerek sosyal güvenlik kapsamının yaygınlaştırılması, SGK ile ortak hedefimizdir. Sağlık ve gelir güvenliğine erişimi güvence altına alan sosyal koruma tabanının sağlanması, işleri muhafaza etmenin ve kalitesini yükseltmenin anahtarıdır. Ortaklığımızı daha da geliştireceğiz ve sosyal korumayı herkes için insana yakışır çalışma koşulları oluşturmaya yönelik katalizör olarak kullanmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

COVID-19 küresel salgınının olumsuz etkilerine karşın, KİGEP öngörülen hedeflerine ulaştı ve teşvik mekanizmasıyla çalışanlar ve işverenlere destek vermeye devam etti. KİGEP kapsamındaki destekler, kayıt dışı istihdamla mücadele için işverenlerin Suriyeli çalışanları için çalışma izni başvurusu ödemelerini ve Suriyeli ve Türk çalışanların sosyal güvenlik primleri için idari ve mali teşvikleri içeriyor. KİGEP 14 şehirdeki SGK il müdürlükleri ve yine SGK tarafından geliştirilen çevrimiçi platform üzerinden yürütülmeye devam ediyor.

SGK Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Muhiddin ŞAHİN sosyal güvenlik alanında her daim insan odaklı bir anlayışın hâkim olduğuna vurgu yaparak, “Değişen sosyal güvenlik ihtiyaç ve risklerine karşı toplumumuzu güvence altına alarak sosyal güvenlik ağını sürekli genişletmek temel hedefimizdir. 2019 yılından bu yana ILO Türkiye Ofisi ile işbirliği halinde, sahip olduğumuz güçlü bilişim altyapımız ve deneyimli uzman kadromuz ile daha çok insanın kayıtlı istihdama geçişini sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Exit mobile version