Kapitülasyon nedir, ne demek, tarih kitaplarında veya tarih derslerinde adını sıkça duyduğumuz Kapitülasyon kelimesi. Genel olarak bir devlete verilen ekonomik veya ticari ayrıcalıklardır. Verilen ayrıcalıklar sadece ekonomi ile sınırlı değildir. Bu ayrıcalıklar arasında din özgürlüğü, vergi muafiyeti, kendi okullarını açabilme ve seyahat edebilme özgürlüğü gibi bir çok ayrıcalıklar da vardır. Kapitülasyonlar yabancılara verilen ayrıcalık olmasından dolayı ülkenin kendi vatandaşları açısından bütün yönleriyle kötü yorumlanmıştır.
Kapitülasyon Ne Demek?
Kökeni, Latince (caput) baş anlamına gelen kapitülasyon, baş eğmek anlamını taşımaktadır.
Kapitülasyonlar İlk Olarak Hangi Devletlere Verilmiştir?
İlk verilen kapitülasyonlar Selçuklu, Bizans ve Akdeniz kıyısındaki bir çok Arap ülkelerinde görülmüştür.
Osmanlı Devleti hangi devletlere kapitülasyon vermiştir?
Kapitülasyonlar sadece Osmanlı’ya ait olan bir sistem olmayıp birçok ülkede de uygulanan bir sistemdir.
Osmanlı Devleti ilk olarak II. Mehmed döneminde Venediklilere, I. Süleyman döneminde ise Fransızlara çeşitli amaçlar doğrultusunda bir çok kapitülasyonlar vermiştir. Aynı zamanda dağılma döneminde Balta Limanı Ticaret Antlaşması ile İngilizler’e, Hünkâr İskelesi Antlaşması ile Ruslar’a çeşitli kapitülasyonlar vermiştir.
Verilen kapitülasyonlar Osmanlı Devleti’nin zor duruma sürüklenmesine neden olmuştur. 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması İle verilen kapitülasyonlara resmen son verilmiştir.