Site icon Şirket Haber

KİMYA SANAYİSİNE YATIRIM ÇAĞRISI

KİMYA SANAYİSİNE YATIRIM ÇAĞRISI

Türkiye açısından stratejik öneme sahip ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesini amaçlayan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, “Sağlık ve Kimya Ürünleri” için başvuru çağrısı yapıldı. Çağrıya 13 Eylül 2021 tarihine kadar başvuru yapılabilecek.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) koordinasyonunda düzenlenen “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı” bilgilendirme semineri, KSP Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanı Hakan Erten’in katılımlarıyla 17 Ağustos 2021 tarihinde dijital olarak gerçekleştirildi.

 

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında kimya, eczacılık ve tıbbi cihaz ile ilgili ürünler, 27 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak öncelikli ürün listesine alınmıştı. İKMİB’in dış ticaret açığının ve hammadde bağımlılığının azaltılmasına, yüksek katma değerli üretimin ve ihracatın artmasına katkı sağlamak amacıyla hazırladığı Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporundaki yerli yatırıma uygun olduğu belirlenen 103 ürünün 98’ine de söz konusu listede yer verildi.  Program, teşvik ve destekler hakkında sektörü bilgilendirmek üzere düzenlenen webinarda kimya, petrokimya ve sağlık sektöründe belirlenen toplam 421 ürün ve 80 yenilikçi teknoloji için yatırım başvurusu yapmak isteyen firmaların hangi teşviklerden nasıl yararlanacağı konusunda detaylı bilgiler paylaşıldı.

 

Başvurular 13 Eylül’e kadar devam edecek

Program kapsamında, milli sanayinin gelişmesinde yüksek potansiyele sahip kimya ve petrokimya sektörü ürünlerinin geliştirilmesine destek sağlanacak. Ayrıca, çağrı çerçevesinde önemli miktar ve çeşitlilikte üretimle ihracat imkanı bulunan ve katma değeri yüksek olan ilaç sektörü ile tıbbi cihaz sektöründen seçili ürünlerin yerli üretimi de desteklenecek. Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı’na 13 Eylül 2021 tarihine kadar www.hamle.gov.tr üzerinden başvuru yapılabilecek.

 

Adil Pelister: “Dünyanın ilk on ekonomisinden sekizi dünyada en çok kimyasal ürün üretip satan ülkeler”

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Kimya ve Sağlık Ürünleri Çağrısı Bilgilendirme webinarının açılışında konuşan Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, ABD, Çin, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Hindistan, İtalya, Brezilya ve Güney Kore şeklinde sıralanan dünyanın ilk on ekonomisinin İtalya ve İngiltere dışında sekizinin aynı zamanda dünyanın en çok kimyasal ürün üretip satabilen ülkeleri olarak da sıralandığını vurguladı. 10 ülkenin 2020 yılı itibariyle 55 trilyon dolardan fazla değer ürettiklerini belirten Pelister, “Bu ülkelerin dış ticaret dengelerinin pozitif hale gelmesinde ve ekonomilerinde net artı değer yaratılmasında kimya sektörünün çok ciddi bir öneme haiz olduğunu gözlemliyoruz. Kimya sektörü yalnızca kendi sektörel nihai mamullerini üretip satmasından başka uzay teknolojilerinden başlayarak, savunma sanayinden ulaşım ve haberleşmeye, tekstil ve gıda sektörlerine, otomotiv endüstrisinden bilişim teknolojilerine kadar diğer sektörlerin tedarikçisi haline geldi. Bununla birlikte, sağlık endüstrisi, plastik endüstrisi, kozmetik, boya ve temizlik endüstrileri ile biyo kimya endüstrileri ve bunların alt türevleri kimya sektörünün kapsadığı 16 alt sektörü oluşturuyor. Eminim ki, kısa bir gelecekte ‘Yeni Düzen’ içerisinde daha başka alt türev sektörlere daha sahip olacaktır. Dijitalleşen dünya ve bununla birlikte dönüşen ekonomik ve ekolojik hayat kimya sektörünün önemini katbekat artıracaktır. Enerji alanındaki heyecan veren yeni teknolojilerin gelişimi kimya sektörünün yeni alanlarını, yeni füzyon teknolojileri ise fiziksel kimyanın geleceğini şekillendirecektir. Ekolojik gelişmeler, virüsler, salgınlar ise biyo kimya, ilaç ve medikal alanında yepyeni gelişmeler doğuracaktır” dedi.

 

Pelister: “Dünya ekonomisi kimya sektörünün omuzlarında yükselmeye devam edecek” 

Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü kuruluşları raporlarına göre, kimya sektörünün 1970’lerde dünya ticaret hacmi içerisindeki yerinin yüzde 7-8’lerden bugün yüzde 15’lere eriştiğine dikkat çeken Pelister, “Kısacası dünya ekonomisi kimya sektörünün omuzlarında yükselmeye devam edecek. Bu sebeple kimya sektörü stratejik bir sektördür diyoruz. Dünyanın en büyük ekonomilerini incelediğimizde kimya sektöründeki gelişmelerin ancak sektörel bilimsel ve Ar-Ge gelişmeleri ışığında ekonomik alana yansıdığını görüyoruz. Son 50 sene zarfındaki bu teknolojik bilimsel gelişmeler büyük ekonomileri de ortaya çıkardı. Bu noktadan hareketle İKMİB olarak Kimya Teknoloji Merkezi projemizi başlattık ve sonuca doğru emin adımlarla yaklaşıyoruz. Amacımız kimya sektörümüzü teknolojik ve bilimsel açıdan geliştirerek bu gelişmeleri de ticari alana transfer edebilmek. Kimya Teknoloji Merkezi örneğimizin ulusal bir strateji haline getirilerek Ulusal Kimya Ajansı kurulması ve devletimiz nezdinde en üst noktada temsiliyeti ve desteklenmesiyle, bizim de ülke olarak bir üst lige çıkacağımıza inancımızı yinelemek isterim” değerlendirmesini yaptı.

 

İKMİB raporundan 98 ürün öncelikli ürün listesinde

İKMİB olarak yaklaşık 8 aylık bir çalışma sonucu Kasım 2020’de Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporunu yayımladıklarını hatırlatan Pelister, “İthalat değeri 50 milyon doların üzerinde yer alan 157 adet sektörel ithal ürünü listeleyerek ülkemizde üretilebilmesi için bir bakış açısı oluşturmaya çalıştık. Bu ürünlerin ülkemizde üretiliyor olması kimya sektörümüz açısından dışa bağımlılık oranını da büyük ölçüde azaltacaktır. Raporumuzun hazırlanmasında Kimya Sektör Platformu paydaşlarımızın da katkıları büyük oldu. Raporumuzda yer alan ve ülkemizde üretilmesi uygun olan 103 ürünün 98’inin hamle programına alınmış olması bizim açımızdan gurur verici.  Bu noktaya ulaşmada desteği büyük olan başta Sayın Mustafa Varank Bakanımız ve Bakan Yardımcılarımız olmak üzere bakanlık bürokratlarımıza ve emek sahibi herkese kimya sektörümüz adına şükranlarımızı arz ediyorum.”

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ise webinarda yaptığı konuşmada, “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesi planlanan 919 ürün ve 300’den fazla teknoloji alanını içeren ürün listemizi bu yıl Şubat ayında yayınlamıştık. İKMİB desteği ile tanıtım ve bilgilendirme toplantımızın ilkini yine bu platformlardan gerçekleştirmiştik. 2021 yılında 3’üncü çağrımızı sağlık ve kimya ürünlerine ilişkin açmış olduk. 2023 Sanayi Ve Teknoloji Stratejimizin en önemli bileşenlerinden biri Milli Teknoloji Hamlesi idealimiz. Bu ideal kapsamında Sayın Bakanımızın öncülüğünde yürütülen pek çok çalışma bulunuyor. Bu çalışmalardan biri de Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımız. Bildiğiniz gibi çağrımızın ön başvurularına ilişkin süreç inşallah 13 Eylül 2021 tarihinde tamamlanacak. Yüksek katma değerli ürünlerin yerli ve milli imkan ve kabiliyetlerle üretimini amaçlayan programımız kapsamında Bakanlığımız tarafından sağlanan destek ve teşviklerin Ar-Ge’den yatırıma uçtan uca bir anlayışla ve tek pencere sistemi üzerinden verilmesi hedefleniyor. Sağlık ve kimya ürünleri çağrımız kapsamında 421 ürün ve 16 başlık altında 80 yenilikçi teknoloji alanının desteklenmesini hedefliyoruz. Bu çağrımız bugüne kadar yaptığımız çağrılar arasında ürün çeşitliliği ve teknoloji alanı çeşitliliği açısından da en yüksek sayıya sahip olan çağrımız. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ülkemizin geleceği ve milli teknoloji hamlemiz için çok önemli bir yapı taşı özelliği taşımakta. Bu programa olan inancımız doğrultusunda harekete geçen ya da geçmeyi planlayan tüm sanayicilerimizin sonuna kadar yanındayız” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanı Hakan Erten tarafından program içeriğine ilişkin detaylı sunum gerçekleştirildi.

Exit mobile version