Site icon Şirket Haber

Metro Türkiye, MEB iş birliğinde 2.300 öğretmene Coğrafi İşaretli Ürünler dersi veriyor!

Metro Türkiye, MEB iş birliğinde 2.300 öğretmene Coğrafi İşaretli Ürünler dersi veriyor!

Coğrafi İşaretli Ürünlerin Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları yiyecek içecek hizmetleri müfredatına girmesine öncülük eden Metro Türkiye, proje kapsamında öğretmenlere verdiği eğitimlerin yeni dönemine başladı. Online olarak gerçekleştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu, YUCİTA ve Metro Türkiye yöneticilerinin verdiği eğitimlere, bu yıl Türkiye genelinden Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümünden 2.300 eğitmen katılıyor.  

30 yıldır Türk mutfağına sahip çıkmak, Türk mutfak kültürünün gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak ve Türk şeflerinin gelişimine katkıda bulunarak dünyada hak ettiği yere gelmelerini sağlamak amacıyla çalışan Metro Türkiye, yeni yılda da bu alandaki çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Metro Türkiye, 2012’den bu yana sürdürdüğü Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi kapsamında, MEB ile iş birliği yaparak 2019 – 2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla mesleki ve teknik okullarda, yiyecek içecek hizmetleri ve gıda teknoloji alanlarında ders alan 65 bin öğrencinin müfredatına Coğrafi İşaretli Ürünlerin dâhil edilmesini sağlamıştı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin her tarafından gelen 60 eğitmene Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’da iki günlük teorik ve uygulamalı Coğrafi İşaretli ürünler eğitimi veren Metro Türkiye, 2021 eğitim döneminde ise bu kez Türkiye genelinden Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümünden 2.300 eğitmene ders vermeye başlıyor.

Eğitimler birbirinden değerli uzman isimlerin katılımı ile başladı

22 Şubat haftası çevrimiçi olarak başlayan ve üç gün süren eğitimlerde şu ana kadar Türk Patent ve Marka Kurumu Sınai Mülkiyet Uzman Yardımcısı Özden İlhan, “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları ve Coğrafi İşaretler Kavramı” konulu bir ders verdi. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise “Ülkemizde ve Dünyada Coğrafi İşaretlerdeki Gelişmeler” konusunda eğitmenleri bilgilendirdi. Bu derslerin ardından Metro Türkiye Sebze Meyve Kategori Müdürü Birol Uluşan, Metro Türkiye’nin Coğrafi İşaretli ürünler alanında yaptığı çalışmaları aktarırken Gastronometro Yönetici Eğitmen Şefi Vedat Demir ise Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomi alanında nasıl kullanıldığını örneklerle katılımcılarla paylaştı.

Mart ayında 5 gün boyunca verilecek yeni derslerle birlikte eğitime Türkiye genelinde 2.300 Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölüm Eğitmeni katılmış olacak. Böylelikle öğretmenlerin ders verdiği öğrenciler de dikkate alındığında Metro Türkiye bu eğitimlerle yaklaşık 45 bin öğrenciye ulaşılmış olacak. Metro Türkiye bu eğitimler ile Coğrafi İşaretli ürünler alanında farkındalığı artırmayı ve geleceğin şeflerini şimdiden yetiştirmeyi hedefliyor.

“Bu eğitimler sayesinde yerel ekonomimize milyarlarca dolar gelebilir”

Metro Türkiye’nin Coğrafi İşaretli ürünler konusunda verdiği eğitimlerin önemine dikkat çeken Metro Türkiye Satın Alma Direktörü Deniz Alkaç şunları söyledi: “Türkiye’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilli coğrafi işaretli ürün sayısı bugün itibarıyla 661. Buna ek olarak 691 tane de aday ürün var. Potansiyel ise 2.500’den fazla. Bu rakam neredeyse tüm Avrupa’nın toplam ürün potansiyeliyle aynı. Avrupa Birliği, Coğrafi İşaretlerden yıllık 77,1 milyar euroluk bir katma değer sağlıyor. Coğrafi İşaretli ürünler dünya çapında yıllık 200 milyar doların üzerinde bir katma değer oluşturuyor. Türkiye’nin de bu potansiyelini hak ettiği noktaya getirmemiz, ekonomimize milyarlarca dolar katma değer anlamına gelecektir. Bunun için toplumumuzda özellikle geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimiz ve onları yetiştiren öğretmenlerimiz nezdinde farkındalık oluşturmak büyük önem taşıyor. Biz de Metro Türkiye olarak MEB iş birliği ile eğitmenlere verdiğimiz bu dersler neticesinde bu yıl bu alanda eğitim gören yaklaşık 45 bin öğrenciye de ulaşmış olacağız. Böylelikle ülkemizin Coğrafi İşaretli Ürünler alanında sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkaracak ve gelecekte bu alanda çok daha güçlü bir noktaya gelmesi adına önemli bir farkındalık da yaratacağız. Bugün gastronomisi turizmi ile öne çıkan ülkelere baktığımızda, Coğrafi İşaretli Ürünlere büyük önem veriyor. Dolayısıyla bu girişimimizi ülkemize milyarlarca dolar getirecek büyük bir atılımın kıvılcımı olarak görüyoruz.” dedi.

MEB Mesleki ve Teknik Okullar Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ise açıklamasında, “Gıda sektörü insan ve toplum sağlığı açısından bakıldığında kritik öneme sahip. Günümüzde gıda alanında yerli üretimde sahip olduğumuz potansiyelin gerçek anlamda ortaya çıkarılması hiç olmadığı kadar önem kazandı. Yerli üretimin en önemli unsurlarından birisi de Coğrafi İşaretli Ürünler. Dolayısıyla kendi mutfağımızın engin zenginliğinin kanıtı olan Coğrafi İşaretli Ürünler alanında genç şef adaylarını şimdiden eğiterek, farkındalık oluşturmak kritik önem taşıyor. Ülke potansiyelimizi ortaya çıkarmanın yolu nitelikli, iyi eğitim görmüş ve yeterli tecrübeye sahip insan gücü kaynağı ile mümkündür. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü olarak eğitim verdiğimiz her alanda ülkemizde hizmet veren kurum kuruluşlar, Üniversiteler ve STK’lar ile işbirliği protokolleri yapıyor, bu protokollerle günün gelişen ve değişen şartlarına göre eğitim müfredatlarında güncelleme ve değişiklikleri gerçekleştiriyoruz. Genel Müdürlük olarak önemsediğimiz teknolojik gelişmeler, öğretim materyalleri, eğitici eğitimleri vb. Konuları içeren işbirliklerimizden biri de Metro Türkiye ile yaptığımız protokoldür. Protokol kapsamında Coğrafi İşaretler konusu müfredatlara yansıtılmıştır. Güncellenen müfredatlar ile, geçen yıl başlayan ve bu yıl daha da genişleyen eğitimlerle Coğrafi İşaretli Ürünler konusunda öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin farkındalığını artırırken geleceğin şeflerini de bugünden yetiştiriyor, geleceğe hazırlıyoruz. Metro Türkiye’nin Coğrafi İşaretli Ürünler alanında uzun yıllara dayanan uzmanlığı sayesinde, birlikte tüm ülkeye yayılan büyük bir adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Exit mobile version