Site icon Şirket Haber

Odeabank, Bursalı ihracatçılarla dış ticaret konuştu

Odeabank, Bursalı ihracatçılarla dış ticaret konuştu

Odeabank, COVID-19 pandemisinin başladığı günden bu yana dijital platform üzerinden sürdürdüğü Dış Ticaret Buluşmaları’na bir yenisini daha ekledi. Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında Bursalı iş insanları ile kez online platformda bir araya geldi. COVID-19 salgınının dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere etkileri ve 2021-2022 beklentilerinin tartışıldığı toplantıda ABD 10 yıllık faizi, ihracat artışı, enflasyon, bütçe rakamları ve para politikaları gibi veriler değerlendirildi.

 

TÜRKİYE’NİN genç ve dinamik bankası Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları kapsamında Bursalı iş insanları ile bir araya geldi. Elliyi aşkın firma yöneticisinin katılım gösterdiği toplantıda, yılın geri kalanı ve gelecek yıla dair küresel ekonomik beklentiler ile dış ticaret alanında yaşanacak gelişmeler konuşuldu. Toplantıda ayrıca COVID-19 salgınına karşı ülkelerin aşılama programında ulaştıkları seviyeler ve aşılama sonucunda oluşacak toplumsal bağışıklığın küresel ekonomiye etkisi de tartışıldı.

 

Ahmet Zafer Seyar: “Ülkemizin ihracat seferberliğine katkıda bulunuyoruz”

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, küresel ekonominin pandemi krizinin etkilerini geride bırakmaya çalıştığı 2021 yılının ikinci yarısında da Odeabank olarak sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

 

Seyar, başta otomotiv ve tekstil olmak üzere birçok sektörde ihracat yapan, Türkiye ihracatının lokomotif şehri Bursa’da faaliyet gösteren dış ticaret firmaları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirttiTürkiye’nin ihracatının bu yıl 210-215 milyar dolar seviyesine ulaşmasını beklediklerini belirten Seyar, şöyle devam etti: “Banka olarak dış ticareti 2021’de atılım yapacağımız önemli bir alan olarak görüyoruz. 2020’de başlayan ve kısa sürede hem ülkemizi hem dünyayı etkileyen COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilere önemli kolaylıklar sağladık. Odeabank olarak bu yıl da dış ticaret ve nakit yönetimi alanlarına öncelik vermeye devam edeceğiz. Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeyi sürdüreceğiz. Hedeflerimize ulaşmak ve özellikle yeni ihracat yapmaya başlayacak firmalarımıza destek olmak adına bu yılın başında Dış Ticaret ve Nakit Yönetimi Uzman hattımızı devreye aldık. Devreye aldığımız bu hizmetimizden şimdiye kadar birçok ihracatçımız yararlandı. Dış ticaret işlemlerinde toplam ithalat ve ihracat hacmimizi 2021 yılında 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz.”

 

Gizem Öztok Altınsaç: “Türkiye ekonomisi bu yıl %8 büyümeyi yakalayacak”

Video konferansta Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, 2021 için küresel ve yerel beklentileri hakkında veriler eşliğinde konuştu. COVID-19 salgınını makroekonomi bağlamında değerlendiren Altınsaç, toplu bağışıklığın küresel piyasalara canlılık getireceğine vurgu yaptı. Altınsaç sunumunda şunları söyledi: “Türkiye’de mevcut günlük 900 bin – 1 milyon aşılama hızı ile 3 ay sonra nüfusun %75’inin aşılanmış olacağını tahmin ediyoruz. Bu da toplu bağışıklığa kısa bir süre içinde ulaşacağımız anlamına geliyor. Aşılamaların hızlanması ve turizm gelirleri ile TL’nin performansında iyileşme olduğunu bu performansın yaz döneminde devam edeceğini gözlemiyoruz. Ancak bu durumun korunmasında enflasyon önem arz ediyor. Enflasyondaki artış, büyüme gösteren ekonomide istihdamı önemli ölçüde etkileyebilir. Bu süreçte en önemli konumuz enflasyonu kontrol etmek. Avrupa’da imalat sanayinde güçlü toparlanma devam ediyor. Avrupa’nın büyümesi Türkiye’nin ihracatını olumlu etkiliyor. Avrupa’nın büyümesi sonucu Türkiye’nin ihracatı ocak-temmuz döneminde geçen senenin 7 ayına göre %34,92 yükseldi. İthalatta da aynı dönemde yükselme kaydedilmesine rağmen, en önemli kalem olan altında ithalat rakamı azaldığı için dış ticaret açığımız düşüyor. Öte yandan küresel ekonomide yaşanan canlanma ile artan talep ve pandemi kaynaklı yaşanan arz sorunları sonucu global gıda ve emtia fiyatlarında artış devam ediyor. Bu da küresel çapta enflasyon artışını tetikledi. FED’de yükselen enflasyonun geçici olacağını düşüncesinin ağır basması ABD 10 yıllık tahvillerde yükselişi kısmen engellese de FED’in çıkış stratejisi ile yükseliş kışa doğru hızlanması olası. FED’in varlık alımını azaltma kararı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde baskıya yol açabilir. Özetle yılsonuna kadar dışarıda FED’i ve varyantların seyrini, içeride ise tamamen enflasyonu takip ediyor olacağız. 

Exit mobile version