Site icon Şirket Haber

Özel Güvenlik Görevlisi adaylarını ‘özel’ sınavlar bekliyor

Özel Güvenlik Görevlisi adaylarını ‘özel’ sınavlar bekliyor

Özel Güvenlik Sektörünün en köklü ve önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarından birisi olan Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği’nin (GÜSOD) Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin merak ettiği soruları yanıtladı. KÖSEREİSOĞLU, özel güvenlik görevlisi olabilmek için gerekli şartların yasa ile belirlendiği vurgularken, bu alanda çalışacak kişilerin eğitimleri konusunda da bilgi verdi.

 

Ülkemizde “Özel Güvenlik Sektör Standartlarının” gelişim sürecine katkı sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği’nin (GÜSOD) Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin merak ettiği soruları yanıtladı.

Gerekli şartlar yasa ile belirlendi

GÜSOD Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, “Özel güvenlik görevlisi olabilmek için gerekli şartlar yasa ile belirlenmiştir. Bu şartlar; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, silahsız olarak görev yapacaklar için 18 yaşını doldurmuş olmak, en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu olmak şeklinde sıralayabiliriz. Silahlı olarak görev yapacak özel güvenlik görevlileri ise 21 yaşını doldurmuş ve en az lise veya dengi okul mezunu olmalıdır” dedi.

KÖSEREİSOĞLU, “Silahlı veya silahsız özel güvenlik görevlisi olabilmek için ayrıca 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri hakkındaki kanunda ve ilgili Yönetmeliğinde belirtildiği üzere Türk Ceza Kanunun ilgili maddelerinde yer alan suçlardan herhangi birini işlememiş olmak, görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engelli bulunmama şartlarını sağladığını gösteren sağlık raporunu almak, özel güvenlik temel eğitimini tamamlayarak merkezi sınavda başarılı olmak ve kişi hakkındaki güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanmış olması gerekmektedir” şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

 

 

Yılda 6 kez yapılan merkezi sınava katılım zorunlu

 

Murat KÖSEREİSOĞLU, özel güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin alması gereken eğitimler konusunda da bilgi verdi. Özel güvenlik görevlisi olmak için adayların “Özel Güvenlik Eğitimi”  vermek üzere İçişleri Bakanlığı izniyle kurulan “Özel Güvenlik Eğitim Kurumlarında” sertifika programına katılma zorunluluğu olduğuna dikkat çeken KÖSEREİSOĞLU; “Özel güvenlik görevlisi adaylarının sertifika programının ardından yılda 6 kez yapılan merkezi sınava katılmaları gerekmektedir, bu sınavda başarılı olanlar kimlik kartı için başvuruda bulunabilmektedirler. Bir kişi eğitime başladığı tarihten itibaren yaklaşık 4-6 ay içerisinde özel güvenlik görevlisi kimlik kartı sahibi olabilir ve özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlayabilir. Ayrıca belirli üniversitelerin bünyesinde bulunan Meslek Yüksek Okulları’ndaki Özel Güvenlik Bölümleri’nden mezun olanlar sınavlara katılmadan görev alabilmektedirler” dedi.

 

“Özel Güvenlik Temel Eğitimi” ve sonrası özel güvenlik görevlisi kimliği aldıktan ve beş yıl geçtikten sonra ise özel güvenlik görevlilerinin, “Yenileme Eğitimini” almalarının zorunlu olduğunu ifade eden KÖSEREİSOĞLU; “Silahlı özel güvenlik görevlisi olmak isteyen adaylara “Özel Güvenlik Temel Eğitimde” 100 saat temel eğitim 20 saatte temel silah eğitimi gösterilmektedir. ‘Yenileme Eğitiminde’ ise silahlı özel güvenlik görevlisi kimliği olanların 50 saat yenileme eğitimi ve 10 saat yenileme silah eğitimi görmektedirler” dedi.

 

Murat KÖSEREİSOĞLU, “Silahsız özel güvenlik görevlisi olmak için 100 saatlik temel eğitim programı uygulanmaktadır. Bu kimliğe sahip olan özel güvenlik görevlileri beş yılın sonundaki Yenileme Eğitimlerinde 50 saat yenileme eğitimine tabi tutulmaktadır. Özel Güvenlik Eğitim Programı içinde yer alan dersler; “Özel Güvenlik Hukuku ve kişi hakları, Güvenlik Tedbirleri, Güvenlik Sistem ve Cihazları, Temel İlk Yardım, Yangın Güvenliği ve Müdahale Tarzları, Uyuşturucu Madde Bilgisi, Etkili İletişim, Kalabalık Yönetimi, Kişi Koruma, Genel Kollukla İlişkiler ve Silah Bilgisi ve uygulamalı Atışlar’dır” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Exit mobile version