Son Dakika
SATIŞ BASKISI ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

SATIŞ BASKISI ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

Korona virüs vaka sayılarındaki artışın ekonomik aktivite açısından bir tehdit olarak algılanması ve büyümeye yönelik soru işaretleri varlık fiyatlarının küresel ölçekte uzun bir aradan sonra zayıf bir performans sergilemesine neden oluyor. Bu kapsamda Borsa İstanbul genel hatlarıyla yurt dışı piyasalara paralel hareket ederken TL’nin ise özellikle TCMB’den gelen açıklamaların enflasyon-faiz denkleminin nasıl şekilleneceğine dair soru işaretleri yaratması nedeniyle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştığını gördük. Piyasalardaki zayıflık küresel kaynaklı olduğu için TL varlıkların denge bulabilmesi için yurt dışındaki baskının yerini daha ılımlı bir görünüme bırakması gerektiğini düşünüyoruz.

 

Gündem açısından sakin olan haftanın en önemli konu başlığını ise bugün TSİ 14.45’te sonuçlanacak olan ECB toplantısı oluşturuyor. ECB’nin faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmese de enflasyonun yukarı yönlü eğilimi nedeniyle Merkez Bankası’nın özellikle tahvil alımlarının hızı konusunda yapacağı açıklamaların piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabileceğini düşünüyoruz.

 

USD/TL’de yukarı yönlü tepkiler artıyor. Daralan risk iştahının yatırımcıların dolar tercihini öne çıkarması gelişmekte olan ülke para birimlerini topyekûn negatif etkilerken TL’nin en fazla baskı altında kalan para birimleri arasında yer aldığını görüyoruz. Ağustos ayı rakamlarının ardından yıllık enflasyonun politika faizinin üzerine yerleştiği bir dönemde çekirdek enflasyona vurgu yapan Merkez Bankası’nın enflasyonun geçici olduğuna dair söylemlerinin TL’ye negatif yansıdığını söylemek mümkün. Teknik açıdan baktığımızda ise 8,40’ın üzerinde kalınmasının kısa vadeli göstergelerde yukarı yönlü eğilime kapı aralayan bir tablo yarattığını söyleyebiliriz. Bu kapsamda 8,47-8,50 bölgesini ilk direnç seviyesi olarak takip ediyoruz. Daha ılımlı bir eğilim oluşması için ise 8,35’in altında rakamlar görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Borsa İstanbul küresel piyasalara ayak uyduruyor. Büyüme endişeleri nedeniyle küresel piyasalarda yaşanan bozulma kaçınılmaz olarak Borsa İstanbul üzerinde de etkisini gösteriyor. BIST-100 endeksinin hafta başından bu yana yaşadığı değer kaybı %2’yi aşarken endeks 1440 puandan geçen 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapanış yaptı. Bu seviyenin altında kalınması aşağı yönlü riskleri canlı tutarken baskının devam etmesi durumunda 1400-1415 puan aralığını destek bölgesi olarak izleyeceğiz.

BIST-30 EKİM VADELİ VİOP KONTRATI

Arka arkaya iki günde yaşanan geri çekilmenin ardından 1570 desteğinin de altına inen Ekim vadeli kontratta 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1552 seviyesini ilk destek olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin aşağı yönlü geçildiği bir senaryoda kayıpların 1520’ye doğru genişlemesi olası görünüyor. Daha iyimser bir görünüm oluşması için ise yeniden 1570 puanın üzerinde kapanış yapılması gerekir.

USD/TL EYLÜL VADELİ VİOP KONTRATI

8,5315 seviyesinin aşılması kısa vadeli görünümü önemli ölçüde bozmuş durumda. Bu seviyenin üzerinde kalındıkça yukarı yönlü tepkilerin devam etmesi olası görünüyor. Böyle bir senaryoda 8,5900 takip edeceğimiz ilk direnç noktası olacaktır.

hakkında Çağrı Karip

Genel Haber Editörü.

Ayrıca Kontrol Et

ÜNLÜ & Co Günlük Bülten U-Comment 01.10.2021

ÜNLÜ & Co Günlük Bülten U-Comment 01.10.2021

EKİM AYI TESELLİ AYI OLABİLİR Mİ? BIST100, 1472 seviyesinden başladığı Eylül ayını %4.46 düşüşle 1406 …