- Schneider Electric, eski adıyla Zigbee Birliği olan Bağlantı Standartları Birliğinin (CSA) yönetim kurulu üyesidir ve açık kaynaklı, birlikte çalışabilir ve satıcıdan bağımsız IoT çözümlerinin savunucusudur.
- Yeni global bağlanabilirlik standardı ‘Matter’, CSA ile Amazon, Apple, Google, IKEA ve Schneider Electric’in de aralarında bulunduğu üyeler tarafından duyuruldu.
- Geleceğin akıllı telefonları ve binaları için yenilebilir enerji üretimi ve EV şarj ekosistemleri gibi teknolojileri entegre edebilen birlikte çalışabilirlik özelliği kilit önem taşımaktadır.
Enerji yönetimi ve otomasyonun dijital dönüşümünde lider konumda bulunan Schneider Electric, bağlı ev ve bina portföyünde kullanmaya başlayacağı yeni ‘Matter’ bağlanabilirlik standardına hoş geldin diyor.
Corporate Knights tarafından dünyanın en sürdürülebilir kurumu olarak kabul edilen Schneider Electric, yeni Matter standardının oluşturulup test edilmesine katkıda bulunan Bağlantı Standartları Birliği (CSA) bünyesindeki en yenilikçi 180 şirketten biridir. Sektörü birleştiren bu standart, pazarda kanıtlanmış teknolojilere ve en iyi uygulamalara dayanmaktadır. Bağlantı deneyimlerini sadeleştirmeyi ve akıllı ev ve binalarda daha fazla birlikte çalışabilirlik sunmayı amaçlamaktadır. Schneider Electric, sürekli olarak CSA ürünlerinin ilk üç sertifika sağlayıcısı arasında yer almaktadır ve dolayısıyla yeni standardı kullanmak için iyi bir konuma sahiptir.
Eski adı CHIP (Connected Home over IP – IP Üzerinden Bağlı Ev) olan yeni açık kaynaklı birleşik bağlanabilirlik aracı Matter, aydınlatma, kilitler, hoparlörler, HVAC kontrolleri, güvenlik sistemleri ve yönlendiriciler de dahil olmak üzere birçok akıllı ev ve bina çözümüne uygulanabilecektir. Matter sayesinde ev ve binalar yalnızca halihazırda mevcut durumdaki akıllı sistemle çalışabilen ürünlerle sınırlı olmak yerine markadan bağımsız olarak ihtiyaçlarına en uygun olan yeni Matter sertifikalı cihazlarla entegrasyon seçeneğine sahip olacaktır.
Matter, internetin kendi yerel ağ teknolojisi olan IP kullanılarak oluşturulmuştur ve büyük ekosistem sağlayıcıları tarafından desteklenmektedir. Matter işaretli ürünler tüketici, üretici, ürün tasarımcısı ve geliştiricilere gelişmiş siber güvenlik, yerleşik bulut bağlanabilirliği ve cihaz birlikte çalışabilirliği sunacaktır. Ek olarak, cihaz modellerine ve tahsis/alıştırma, çıkarma, hatadan kurtarma ve yazılım güncelleme gibi yaşam döngüsü olaylarına yönelik standart tanımlar sayesinde geliştiriciler de kendi kullanıcılarının ekosistemlerdeki deneyiminin tutarlılığı ve kalitesine daha fazla güvenebilirler.
Net sıfıra yönelik yarışta kontrolü tüketicilere vermek
Matter’ın uzun vadeli faydaları burada bitmiyor. Aynı şekilde ilerlediğimiz takdirde elektrik talebinin 2040’a kadar ikiye katlanması öngörülüyor. Dijitalleşme norm haline geldikçe daha fazla yenilenebilir enerji üretme ve kullanma isteğinin de arttığına tanık oluyoruz. Bu duruma pişirme, ısıtma ve araç şarjını tam elektrikli hale getirme yönünde daha fazla regülasyon baskısı da eşlik ediyor. Elektrik en verimli enerji biçimi ve karbonsuzlaşma için en iyi vektördür. Dijitalle eşleştirildiğinde enerji israfını ortadan kaldırmak için eşsiz bir potansiyel de sunmaktadır.
Ev sahipleri ve inşaatçılar akıllı IoT bağlantılı cihazların ev ekosisteminde daha fazla birlikte çalışabilir olması sayesinde enerji tüketimine dair güvenilir, konsolide ve güvenli bir görüş alanına sahip olarak yarının evlerini ekosistemler arasında Matter bağlantılı cihazlar kullanan esnek ve geleceğe hazır bir mimariyle oluşturabilirler. Bu görüş alanı, yapay zeka özellikli ve yazılım odaklı akıllı enerji yönetimi çözümleriyle birleştiğinde enerjinin evde nasıl üretileceği, saklanacağı, dağıtılacağı ve tüketileceği konularında kontrolü tüketicilere verir. Bu görüş alanı ayrıca akıllı ev sistemlerinin yeşil enerjiye öncelik vermesini de sağlayabilir ve böylece Elektrikli Araçlar (EV’ler) gibi yoğun güç harcayan alet ve cihazların enerjilerinin çoğunu evde güneş veya karbonsuzlaştırılmış enerji kaynaklarından tüketmesini sağlar. Bu durum tüketicilerin ve dünyanın bu inisiyatiften yararlanmasının bir diğer yoludur.
Schneider Electric Teknoloji ve Dijital Direktörü Bruno Zerbib şöyle konuştu: “Corporate Knights tarafından seçilen Dünyanın En Sürdürülebilir Kurumu olarak net sıfır geleceğe giden yolun hem elektrikli hem de dijital olduğuna dair inancımız tamdır. Yazılıma dayalı akıllı enerji yönetimi çözümleri sayesinde müşterilerimiz geleceğin sürdürülebilir net sıfır ev ve binalarına olan yolculuklarını hızlandırabilecektir.”
“Açık ve global standartların kullanılması dijital dönüşümü başarmak açısından kritik önemdedir. CSA gibi kuruluşlar böyle standartların oluşturulmasında kilit önemdedir ve bağlantılı akıllı bina ekosistemlerinde IoT cihaz birlikte çalıştırabilirliğini artırmak için Matter gibi IP tabanlı standartlar geliştirmek amacıyla diğer sektör liderleriyle iş birliğinde bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz.”
Açık kaynaklı standartlar akıllı ev ve binalarla sınırlı olmamalıdır
Schneider Electric açık kaynaklı standartların güçlü bir savunucusudur. Matter, bu standardı benimseyenlere ve geliştiricilere daha hızlı pazara sunma süresi (teknik özelliklerin bir uygulamasını kullanarak), daha yüksek kalite (kod erken ve sık test edildiği için) ve daha sağlam güvenlik (çünkü geliştirme topluluğunun tamamı yama tespit etmek ve üstlenmek için şeffaflığa sahiptir) de dahil olmak üzere bir dizi avantaj sunar. Ev ve binaların dışında, Schneider Electric yakın geçmişte geleceğin endüstrileri için açık kaynaklı ve portatif bir standarda öncülük ederek evrensel otomasyonun yaygın olarak kabul edilmesi çağrısında bulunmuştur.
Schneider Electric, müşterilerinin akıllı, bağlantılı ve sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmasını sağlamak için sürekli olarak inovasyonlar ve CSA gibi vizyoner ortaklarla iş birliği yaparken, eski platformlarıyla uzun vadeli uyumluluğu da tamamiyetle taahhüt etmektedir.