Site icon Şirket Haber

TÜRKİYE VERİ MERKEZİNDE BÖLGESEL ÜS HALİNE GELİYOR

TÜRKİYE VERİ MERKEZİNDE BÖLGESEL ÜS HALİNE GELİYOR

Yeni yatırımlar açısından büyük bir potansiyel oluşturan Avrasya bölgesinde sadece İstanbul’da düzenlenen DCF Veri Merkezi Fuarı, veri merkezleri alanında ilgili tüm tarafları bir araya getirmeyi hedefliyor. 28 – 30 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuar, Cloud, Cyber Security, IoT,  Big Data, DevOps, Blockchain ve Software gibi tüm yenilikçi sektörler için stratejik ve hayati bir önem taşıyor. Ayrıca, son yıllarda veri merkezlerine olan yatırımların her geçen gün artması ile de Türkiye bölgesel bir üs haline gelecek. 

DATA MERKEZİ SAYISI 10 MİLYONA YAKLAŞTI

Türkiye son yıllarda veri merkezi sektöründe dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline geldi. Avrasya Bölgesi ile birlikte Türkiye, mevcut veri trafiğinin yüzde 95’ini dışarıdan sağlıyor.

Bilgi, eğlence, iletişim, finansal hizmetler, kamu yönetimi, enerji transferi, güvenlik gibi güncel hayatı tamamlayan her şey bugün dijital ortamda toplanıyor. Milyarlarca bilgi ve verinin saklanması, transferi ve işlenmesi tüm sektörler için büyük önem taşıyor. Bilgi ve verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi ve dağıtılması çok sayıda bilgisayar ve ağ donanımlarının bir araya geldiği fiziksel veri merkezleri ile mümkün oluyor. Dünyada veri trafiğini saklayan, yönlendiren irili ufaklı merkez sayısının 10 milyona yaklaştığı ve bu merkezlerin 2 milyar metrekareye yakın fiziki bir alanı kapladığı tahmin ediliyor.

TEŞVİKLER SEKTÖR İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

DCF Data Center Expo Proje Müdürü Savaş Kemal Burkay, “Türkiye’de mevcut veri merkezi beyaz alanının 100.000 metrekare civarında olduğunu, kamu ve özel yatırımlarla birlikte 5 yıl içerinde 400.000 metrekareye ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi.

Pandemi öncesinde veri merkezlerinde Ankara’da doluluk oranının yüzde 85, İstanbul’da yüzde 80 olduğunu belirten Burkay, “Pandemiden sonra veri merkezlerinin stratejik öneminin daha da anlaşılması ile bu oranlar arttı. Bu anlamda, kullanım miktarları açısından şirket sistem odaları ve kamu kuruluşları ilk sıralarda yer alırken ardından veri işletmecileri ve bankalar geliyor. 5 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı’nın Dijital Dönüşüm Ofisi’nde yayınladığı rapor ile Türkiye’nin bölgede veri merkezi üssü olması ve veri merkezi sektörünün güçlendirilmesi adına atılması gereken adımları belirlemesi sektör için büyük önem taşıyor. Bu anlamda, açıklanacak teşvik de bizim için çok kıymetli. Kamu ve özel sektör işbirliği ve dayanışması sayesinde Avrasya bölgesindeki sektörel yapılanmada aktif rol oynayabilir, deneyimlerimizi hizmet ve ürün ihracatına çevirebiliriz. Düzenlediğimiz fuar ile veri merkezleri konusunda bölgemizde ilgili tüm tarafları bir araya getirmeyi ve yeni yatırımların oluşmasına aracılık etmeyi ümit ediyoruz.” dedi.

 

Exit mobile version