Türkiye’nin gıda ve gastronomi kültürünü dünyaya duyuran, dünyanın ve bölgenin güçlü iş birliği platformları arasında yer alan Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul 9 Eylül Perşembe günü TÜYAP’ta 29’inci kez kapılarını açtı. Fuarın son gününde ‘Food Tech Garage Gıda Sektörüne Damga Vuran Tekno Girişimlerle Tanışın’ oturumu ve ‘Hayatı Tatlandıran Renkli Dokunuşlar’ showu gerçekleştirildi.
‘Ezberlerin Bozulduğu Yeni Dönem Analizi ve Gıda Sektörü Gelecek Öngörüleri’ oturumu gerçekleşti ve Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat katıldı.
Pandemi süreci ile gıda sektörünün büyük değişim yaşadığına belirten Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat, “Dünya değişiyor, gelişiyor, dönüşüyor. Artan tüketici bilinci, farkındalık ve sorgulayan müşteri sektöre artık yön veriyor. An itibarı ile bizim doğrularımız diye bir şey kalmadı, tüketicinin doğruları var. Pandeminin üzerinden yaklaşık 15 ay geçti ve bu süreçte üretimden pazarlamaya kadar bir değişim yaşandığını gördük. Bu değişim halen, üstelik de giderek artan bir ivmeyle devam ediyor.” dedi ve şöyle devam etti:
“Gıda enflasyonunu konuşur olduk çünkü üretici sattığı ücretten, tüketici de aldığı ücretten memnun değil. Bu problemleri aşabilirsek Türkiye’nin gıda sektöründe büyük kazançlar sağlayacağı aşikar. Dünya haritasını açıp bakarsanız Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesinde kalan alandaki potansiyeli göreceksiniz. Hem rakamsal olarak hem de nitelik olarak çok önemli bir nüfusun tam merkezindeyiz. Bu potansiyeli çok iyi kullanmamız gerekiyor.”
Önceki senenin rakamlarına göre küresel organik ürün pazarının 130 milyar dolar büyüdüğüne dikkat çeken Donat, “organik pazar büyüme hızı %26’ya ulaştı, organik ürün üretici sayısı ise sürekli ve yoğun bir şekilde artıyor. Pandemi süreci de bu rakamlara dahil edildiğinde büyümenin aslında çok daha fazla olduğunu göreceğiz.” dedi.
Gıdaya erişim konusunu da değinen İrfan Donat, “Gıdaya erişim konusunda yeni normallerin de kalıcı olması bekleniyor. Artık paket servis, geri dönüşü olmayan bir noktada gelişti. Konsept olarak bir değişim olduğu aşikar. Catering firmaları da bu dönüşüme ayak uyduruyor. Artık bireysel hizmet de sunmaya başladılar. Öte yandan ürünlerin içerik olarak modern dokunuşlarla tüketicinin talebini karşılayacak, istediği tadı verecek duruma getirilmesi de yine üretici ve tüketici açısından bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
Son olarak, E-ticaretin pandemiyle beraber büyük bir ivme kazandığını ve gelecekteki pastadaki payının çok büyük bir hızla büyümesini beklediğini belirtti.
‘Food Tech Garage Gıda Sektörüne Damga Vuran Tekno Girişimlerle Tanışın’ paneli Age Provocateur Kurucu Ortakları Duygu Birecikli & Gülşah Akın’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Sugar Technology Yazılım Genel Müdürü Abdurrahman Türkeri, Fuwell Ar-Ge Direktörü Can Kayacılar, Agrovisio Kurucu Ortağı Emre Tunalı, Can Bahçe Kurucusu Fırat Can Tokuri ve Avokadio CEO’su Yunus Korkmaz konuşmacı olarak yer aldı.
Sektördeki pandemi kaynaklı değişimin ve dönüşümün devam etmesi ve 2030’larda tamamlanması beklediğini belirterek sözlerine başlayan Fuwell Ar-Ge Direktörü Can Kayacılar, “Gelecekte daha basit ve sağlıklı yaşamak hepimizin hayatına girecek. Herkes sağlığına daha fazla önem gösterecek ve beslenme alışkanlıklarını buna göre düzenleyecek. Biz de Fuwell olarak sağlıklı beslenme konusunda toplumda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.
Sugar Technology Yazılım Genel Müdürü Abdurrahman Türkeri ise “E-ticaret siteleri, reklam ajansları ve üreticilerin artırılmış gerçeklik hizmeti konusunda ihtiyaç duydukları gerekli teknolojik altyapıyı sağlıyoruz. Özellikle pandemic sonrasında satışın yönü değişti diyebiliriz. Bu da şirketlerin stratejilerini doğal olarak etkiledi. İnsanların uzun süre evlerinde kaldıkları, alışverişlerini evlerinde gerçekleştirdikleri süreçte bu konuda büyük talep oldu. Değişen alışveriş alışkanlıklarıyla birlikte bu taleplerin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.
40 milyon hektar tarımsal ürünü takip ettiklerine dikkat çeken Agrovisio Kurucu Ortağı Emre Tunalı, Tarlaların durumunu kontrol ediyor, bitki sağlığıyla ilgili analizler yapıyoruz. Verimlilik anlamında yaptığımız takiple çiftçilere ve üreticilere destek oluyoruz. Böylece ürün kaybı yaşanmadan önce destek vererek üründe verim artışı sağlayabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şehirlerde akıllı dikey tarım çözümleri geliştirdiklerinden bahseden Can Bahçe Kurucusu Fırat Can Tokuri, hem yetiştirilen alan açısından kolaylık sağlayan hem de sağlıklı olan yetiştirme sistemleri ve teknolojiler geliştirdiklerini paylaştı.
Sağlıklı beslenme konusunda insanlara destek olduklarını paylaşan Avokadio CEO’su Yunus Korkmaz, “Dünya nüfusunun %52’si obez ya da aşırı kilolu. Bu noktada artık beslenme konusunda bazı önlemler alınması gerektiği, beslenmemizde bazı değişiklikler yapılması gerektiği aşikar. Nefes analizi yaparak ulaştığımız verilerle sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunabiliyoruz. Bunların dışında klinik araştırmalar da gerçekleştiriyoruz. Gıdayla doğrudan alakalı gözükmesek de aslında verdiğimiz hizmet insanları bu alanda bilgilendiriyor ve sağlıklı beslenme konusunda destek veriyor.” dedi.