ZGN Otonom & Robotik globalleşen dünyaya entegre olmak isteyen firmalara farklı çözümler sunuyor.
Teknolojideki hızlı gelişim sayesinde, fabrikalardaki üretim süreci bambaşka bir noktaya doğru evriliyor. Verimli üretimin, akıllı üretim anlamına geldiğini keşfeden firmalar, fabrikalarını dönüştürmeye başladı. ZGN Otonom & Robotik sunduğu çözümlerle bu dönüşüme öncülük ediyor.
ZGN, her tipteki endüstriyel taşıma, istifleme ve hizmet aracının insansız olarak yönetilebilmesi için yüksek teknolojili, giydirilebilir yapıda, modüler ve hızlı uygulanabilen otonom kontrol çözümleri sunuyor. Geliştirdiği “AVT Otonom Operasyon Sistemi”, imalat endüstrisinin ve lojistik sektörünün operasyon kilit yapı taşlarından transpalet, forklift, turret truck ve reach truck gibi manuel endüstriyel taşıma araçlarına çok küçük elektronik dokunuşlarla, aracın orijinaline asla müdahale etmeden, %100 giydirilebilir yapıda ek bir özellik olarak otonom çalışma yeteneği kazandırmaktadır. Giydirilebilir, modüler ve araca kalıcı müdahale etmeyen yapısal özelliği sayesinde kiralık ve garantisi devam etmekte olan araçlara da güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir. AVT Otonom Operasyon Sistemi’nin marka model ve araç tipinden bağımsız standart uygulanabilir yapısı sayesinde elektrikli endüstriyel araçlar 7 günde insansız olarak da çalışabilir ve verilen görevleri yerine getirebilir hale geliyor. Bu sayede ürünlerin pazara sunma sürelerini kısaltma, çalışma esnekliğini kazandırmanın yanı sıra insani hataları da minimize ediyor. Verimliliği artırırken enerji tasarrufu zaman maliyetlerini de düşürmesiyle tercih ediliyor.
AVT, giydirilebilir bir teknoloji olarak giydirildiği elektrikli aracın tüm özelliklerinin otonom olarak çalışmasını mümkün kılıyor. Ortaya çıkış amacı otonom operasyon yeteneğini standart ve modüler bir yapı üzerinden çok geniş bir araç yelpazesine hızlı ve basit bir şekilde uygulanabilir olması olan AVT ailesi sektörün ihtiyaç ve taleplerine göre her geçen gün genişlemektedir.
AVT Otonom Operasyon Sistemi, bir endüstriyel araca toplu görev ve barkod – içerik – adres bilgisi verebilen WMS, ERP sistemleriyle tam entegre olabilmektedir. ZGN tarafından geliştirilen, yazılım ve donanım tasarımı ZGN’ye ait olan AVT Sistemi, çevresel birimlerle haberleşebilen, otonom operasyon algoritmalarını işleten ve otonom operasyon için gerekli olan tüm donanımları kontrol eden bir kontrol modülü, aracın sahip olduğu hareket kabiliyetlerini (direksiyon/dümen manevraları, asansör hareketleri, çatal hareketleri, ileri/geri hareketi vb.) yöneten ve tetikleyen bir tetikleme modülü, geniş bir aralıktaki organik ve inorganik engelleri tanıyan ve engele göre karar çıktısı üretebilen, taşınan ürünün kırık palet, ağırlık merkezi kayması, deformasyon gibi durumlarını tespit eden, taşınmaya uygun olup olmadığına karar verip buna göre aracın uygun şekilde hareket etmesini sağlayabilen yapay zeka kamera modülü olarak 3 ana modülden oluşmaktadır.
Dünyada tüm sektörlerde kaçınılmaz bir dijital dönüşüm olduğuna vurgu yapan ZGN Otonom & Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru, “Covid-19 süreci tüm dünyada iş yapış biçimlerini değiştirdi. Dijital dönüşümün artık bir gereklilik olduğunu gösterdi. Endüstrideki değerlerin hızlı değişimine uyum sağlamak ve işin sürdürülebilirliğini sağlamak için Türk sanayicisinin de vakit kaybetmeden işletmesini bugüne getiren geleneksel yöntemlerini dönüştürmesi gerekiyor. Bugün üretimde verimliliği, esnekliği ve hızı; dijital sanayi çözümlerini kullanarak artıran sistemler, akıllı fabrika olarak adlandırılıyor. Bu fabrikalar; zaman, mekân ve kaynak tasarrufu konusunda sağladıkları yararların dışında verimliliği artırdıkları için de tercih ediliyor. Dijital Sanayi ile gelen verimlilik artışının temel sebeplerinden biri de operasyon yönetimi ile maliyetlerin azalması olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı üretim ve akıllı fabrika, imalat sürecini optimize etmek amacıyla ortaya çıkmış geniş bir üretim kavramıdır. Akıllı fabrikanın merkezinde ise otonomlaşma yani ileri teknoloji yer almaktadır. Bu da sanayide kısa süre de maliyet avantajı ve dijital sistemleri yönetim kolaylığı sağlayacaktır.” dedi.